Konkurransen er nå avsluttet

Environmental Photographer of the Year-prisen

Nikon, WaterBear og CIWEM har lansert jakten på Environmental Photographer of the Year 2021. Konkurransen, som arrangeres for 14. gang, utgjør en internasjonal plattform for å øke bevisstheten rundt miljøspørsmål som utsetter planeten vår for risiko. Prisen hyller menneskehetens evne til å overleve og innovere og viser tankevekkende bilder som fører oppmerksomheten mot påvirkningen vår.

Fristen for å sende inn bidrag til Environmental Photographer of the Year-prisen 2021 er nå utløpt. Vinnerne annonseres ved COP26 i november 2021.

Vi presenterer årets panel av prisbelønte dommere

Den britiske fotografen Ope Odueyungbo, den norske fotografen Lina Kayser, den britiske fotografen Alfie Bowen, fotograf for The New York Times og Pulitzerprisvinner i kategorien Feature Photography Josh Haner, designeren Marquise Stillwell, klimarettighetsaktivisten Frances Fox, direktøren for ICCCAD Saleemul Huq, fotografen Ben Moore, sivilingeniøren Diana Abrunhosa og CIWEM-sjefen Terry Fuller vil gjennomgå og velge vinnerbildene.

Alfie Bowen, Z Creator

Alfie er en prisbelønt britisk fotograf med autisme. Hans kunstneriske visjon er formet av et ekstremt fokus på detaljer og en urokkelig vilje til å bevise at folk tar feil. Alfie ble utstøtt av andre og fant en tilhørighet til dyr som ledet ham gjennom hans mørkeste øyeblikk. Som barn søkte han trøst i naturmagasiner og dokumentarer, og som voksen har arbeidet hans blitt vist frem av BBC Earth og hyllet av kjendiser, inkludert Sir David Attenborough. Alfies inspirerende historie har også ført til samarbeid med veldedighetsorganisasjoner for å øke bevisstheten rundt dyreliv og autisme. Fra og med 2021 er Alfie en Nikon Z Creator.

Lina Kayser, Z Creator

Lina er en norsk fotograf med base på Dovrefjell i Norge. Hun har spesialisert seg på kalde og avsidesliggende steder i nord, så vel som det skjøre arktiske livet. I tillegg til soloprosjekter har Lina arrangert fotoseminarer både i Norge og i utlandet samt skipsbaserte ekspedisjoner til Svalbard. Med en sterk lidenskap for dyreliv i Norden og Arktis, bruker Lina sosiale medier til å dele sine perspektiver. Lina har samarbeidet med Nikon siden 2017 og er nå også en Nikon Z Creator.

Ben Moore, Z Creator

Ben Moore er en selvlært kommersiell fotograf som har spesialisert seg innen flyfotografering, fotografering av arkitektur og fotografering i byen. Stilen hans er litt humørsyk, men ren, med jordnære toner. Han har en forkjærlighet for å bruke linjer i bildene sine med et skarpt visuelt uttrykk som sjokkerer og begeistrer publikum. Ben har jobbet med Nikon siden august 2020 som Nikon Z Creator.

Frances Fox, klimarettighetsaktivist

Frances er en klimarettferdighetsaktivist og grunnlegger av samt britisk direktør og koordinator for artister og foredragsholdere i Climate Live. Climate Live produserer globale konserter som bruker musikkens kraft til å engasjere, utdanne og styrke mennesker i klimabevegelsen. Frances er også festivalkoordinator for UK Student Climate Network og hjelper til med å organisere internasjonale kampanjer med Fridays For Future. Frances representerte britiske skolestreikere da hun stod på samme scene som Greta Thunberg i Bristol for å tale til et publikum bestående av 30 000 personer for å kreve handling fra regjeringen og næringslivet om klimaendringer.

Ope Odueyungbo, fotograf

Ope begynte å fotografere da han var 16 år, og Opes stil og arbeid har endret seg gjennom årene. Han setter pris på all slags fotografering, men han har alltid elsket å spesialisere seg i gateliv, portretter og arkitektur. Opes bilder er utgitt av Trope i boken Parallel Lines fra 2019, hans første solobokutgivelse og bind 2 av Tropes Emerging Photographers Series, en ny samling som hyller arbeidet til unge og fremadstormende fotografer fra hele verden. Opes bilder er en studie i kontrast, og presenterer en dualitet av perspektiv som er tydelig i hans profesjonelle og personlige arbeid: ekstrovert mot introvert, urbant/arkitektonisk kontra personlig/familiært. Ope arbeider med å fange seernes oppmerksomhet ved å gjøre det vanlige ekstraordinære, trekke dem inn gjennom sin bruk av ledende linjer, rutenett og geometriske mønstre, og eksperimentering med avstander og utsikter.

Diana Abrunhosa, sivilingeniør

Diana er sivilingeniør i vann-teamet på ARUP og medlem av CIWEM. Diana har alltid vært inspirert av vannforvaltning, bærekraft og hvordan byene kan tilpasse seg for å omfavne miljøene sine og bidra til å takle klimaendringene. Hun har en aktiv rolle som STEM-ambassadør, etter å ha deltatt i flere skoleprogrammer for å øke bevisstheten rundt bærekraftsprinsipper.

Terry Fuller, administrerende direktør hos CIWEM

Terry har over 30 års erfaring som vann- og miljøsjef etter å hatt den tekniske ledelsen på store prosjekter på noen av verdens vakreste og mest utfordrende steder. Terry er lidenskapelig opptatt av å nå en verden uten karbonutslipp og erkjenner at å oppnå netto null innen 2050 i Storbritannia ikke vil avverge den katastrofale globale oppvarmingen som er forventet under dagens trender. Før Terry viet sitt arbeid på heltid til CIWEM, var og er han fortsatt et aktivt medlem.

Marquise Stillwell, designer

Med en karriere som spenner over to tiår begynte Marquise Stillwells reise med en nysgjerrighet for mennesker og rom som senere utviklet seg til en lidenskap for å designe systemer som gjør alle miljøer bedre for alle. I 2009 grunnla Marquise Openbox – et design- og forskningsstudio med base i New York City som jobber i skjæringspunktet mellom mennesker og systemer. Marquise Stillwell er en designer og en katalysator for å bygge lokalsamfunn på tvers av design, kunst og kultur. Marquise er også medlem av High Line Advisory Committee og stipendiat ved Urban Design Forum.

Josh Haner, fotograf

Josh er fotograf og seniorredaktør for fototeknologi i The New York Times. Han ble tildelt Pulitzer-prisen for Feature Photography i 2014, og har brukt de siste sju årene på å jobbe over hele kloden for å dokumentere de presserende og omfattende realitetene som følge av klimaendringer. Med droneopptak og stillbilder fra bakken utforsker han konsekvensene i en verden som blir varmere og varmere. Hans foto- og videojournalistikk er blitt hedret med priser fra World Press Photo, Pictures of the Year International og National Press Photographers Association.

Saleemul Huq, direktør for ICCCAD

Saleemul Huq er direktør for International Centre for Climate Change and Development (ICCCAD) i Bangladesh, og er ekspert på koblingene mellom klimaendringer og bærekraftig utvikling, spesielt fra utviklingslandenes perspektiv. Han var hovedforfatter av kapittelet om tilpasning og bærekraftig utvikling i den tredje hovedrapporten fra FNs klimapanel, og var hovedforfatter av kapittelet om tilpasning og tiltak i FNs klimapanels fjerde hovedrapport.

Konkurransekategorier

Environmental Photographer of the Year støtter handlingsoppfordringene i FNs bærekraftsmål, og anerkjenner på den måten den intrikate forbindelsen mellom utvikling, fattigdomsreduksjon, likestilling, sikkerhet og klimahandlinger og den enestående innsatsen fra alle samfunnslag som kreves for å håndtere de definerende sakene i vår tid.

Environmental Photographer of the Year

Hovedpremien tildeles ett bilde som fremmer folks forståelse av årsakene til og effekten av endringer i miljøet og sosial ulikhet, fremhever løsninger for klimautfordringer og økologiske utfordringer og inspirerer oss til å leve bærekraftig.

Vinnerfotografen mottar:

  • En pengepremie på 10 000 pund og prisbevis
  • Fotoreportasje og intervju i CIWEMs magasin The Environment
  • En profil på WaterBear-plattformen
  • Artikkel på nettstedet til Nikon Europe
  • og mer

Young Environmental Photographer of the Year

Sammen med Nikon viser denne prisen det beste innen miljømessig fotografering gjennom objektivet til unge fotografer som er 21 år eller yngre.

Vinnerfotografen mottar:

  • Nikon Z-kamera og 3 Nikon-objektiver
  • En profil på WaterBear-plattformen
  • Artikkel på nettstedet til Nikon Europe
  • Et intervju i CIWEMs magasin The Environment
  • og mer
Flere priser og muligheter for å bli fremhevet deles ut i følgende kategorier:

Prisen fra Resilient Foundation (The Resilient Award)

Sammen med Resilient Foundation viser denne kategorien påvirkningen historiefortelling har gjennom fotografering. Prisen tildeles ett bilde som inneholder en fengslende historie som utdanner, sprer håp og inspirerer til handling.

Resilient Foundation ble grunnlagt som respons på den manglende handlingen rundt de raske klimaendringene. Stiftelsen bruker inspirerende historiefortelling til å belyse de mest kritiske problemene i vår tid.

Fremtidens miljø (Environments of the Future)

Denne prisen forteller om endringer i miljøet på grunn av menneskenes innvirkning og gir et glimt inn i fremtiden. Bildene vil vise hvordan mennesker og miljø takler motgang og evnen til å ta på seg utfordringene knyttet til ødeleggelse av miljøet, energisikkerhet og beskyttelse av naturressursene våre.

Bærekraftige byer (Sustainable Cities)

Denne kategorien fører oppmerksomheten vår mot de utbygde områdene våre og samfunnene og dyrene som bor der, med smarte og robuste byer, transport, avfall og koblingen mellom natur, samfunn og infrastruktur. Bildene vil omfatte miljøløsninger fra ingeniørkunst, design, materialer og strukturer.

Klimahandling (Climate action)

Denne prisen utforsker bærekraftig miljømessig og økonomisk utvikling og viser den menneskelige kontakten med naturen og handlingene våre for å bevare den. Bildene vil fremheve den naturlige og sosiale verdien til miljøet, billig ren energi og nyskapende tilnærminger for tilpasning og bevaring i forhold til endringer i miljøet.

Vann og sikkerhet (Water and Security)

Denne kategorien utforsker det intrikate forholdet mellom tilgang til rent vann og sanitære forhold, likhet mellom kjønnene og sikkerhet samt det stadig økende behovet for vann og rollen til likhet i alle aspekter av håndtering av vann, fra vannmangel til flom.

Folkets valg (People's Choice)

Dette er publikums mulighet til å stemme på den beste miljøfotografen i 2021. Stemmegivningen pågår på nett og én Folkets valg-pris går til den som har fått flest stemmer. Sammen med juryvinnerne fra 2021 får vinneren vise frem bildet sitt på Environmental Photographer of the Year-utstillingen.

Send ditt beste arbeid for en mulighet til å vinne! Besøk den offisielle siden for Environmental Photographer of the Year her for mer informasjon om hvordan du sender inn et bidrag.