Julens ansikter

Julenissen er julens frontfigur, men det er en hær av personer som arbeider hele året for å virkeliggjøre de mest populære høytidstradisjonene.

Nikon utfordret portrettfotografen Paloma Parrot til å vise julens mange ansikter – personene rundt omkring i Europa som får gjør den mulig.

I den fantastiske serien av portrettfotografier bruker hun D7500 og NIKKOR-objektiver til å vise eksempler på ferdigheter og kunsthåndverk mens disse «ansiktene» forklarer sin rolle i tilretteleggingen av julen. 

Mike Wallace, 70
Konditor, Meg Rivers Bakery, Shipston-on-Stour (Storbritannia)

Den britiske konditoren Mike Wallace har vært sjefsbaker ved Meg Rivers Artisan Bakery i 14 år, og en viktig del av jobben hans er å bake forskjellige godsaker til høytiden.

Mike begynner vanligvis å forberede julen i september. Julekakene, puddingene, kransekaken, mince-paiene og brødkaken bakes i små serier om morgenen, pyntes og gjøres ferdige om ettermiddagen og er klare til levering neste dag. For Mike dreier julen seg om å spre glede til andre, og han setter spesielt stor pris på at kundene kommer tilbake år etter år på grunn av hans prisbelønte oppskrift på julekake med glasur.

Jade Downer, 25
Kortmaker, Tidy Print, Brighton (Storbritannia)

Kortmakeren Jade Downer som holder til i Brighton, startet silketrykkeriet og butikken Tidy Print sammen med partneren Daniel Tomlinson i fjor. Siden åpningen har Jade ikke bare produsert sine egne julekort, men har også holdt julekortverksteder for å lære bort grunnleggende silketrykk.

På Jades verksteder lærer kundene å utforme sine egne julekort. Ved hjelp av sjablonger, fargeblanding og trykking får de mulighetene til å skape personlig utformede budskap til sine kjære i høytiden.

Anders Larsen, 50
Juletredyrker, Fædres Gave, København

Den danske juletredyrkeren Anders Larsen vokste opp på Lolland 150 km fra København. På hverdagene er Anders og hans kone advokater i København, men i helgene arbeider de på juletreplantasjen sin. Anders og hans kone kjøpte juletreplantasjen for to år siden, og de driver den nå som en familiebedrift.

Anders og hans kone arbeider hele året med å passe på juletrærne før de begynner å klargjøre dem for salg fra november. De ber ofte barna og foreldrene om hjelp senere på året når det er travelt på plantasjen, og Anders ser plantasjen som en mulighet til å samle sin egen familie, og andre familier. Det er en dansk tradisjon at familien velger og hugger sitt eget juletre som en del av forberedelsene til høytiden. Han gleder seg til å se familiene som sykler til plantasjen, bruker ettermiddagen til å velge treet sitt og deretter sykler hjem med juletreet surret fast på sykkelen.

Upi Virkkula, 51
Reinvokter, Salla Reindeer Park, Salla (Finland)

Upi Virkkula har arbeidet som reinvokter i Salla i Finland i nesten 20 år. Han passer på reinsdyra hele året – fra å planlegge safarier til å arrangere fôringsturer og til og med turer for å se det fantastiske nordlyset.

Upi beskriver Salla Reindeer Park som et unikt rekreasjonssted der besøkende kan oppleve en annen side av julen, og han benytter sjansen til å vise folk den vakre naturen i Lappland. Et høydepunkt i julesesongen er parkens årlige reinsdyrløp – en tradisjonell og populær sport i Lappland, der de besøkende oppmuntres til å konkurrere om beste tid.

Julie Tuner, 55
Gyngehestmaker, The Rocking Horse Shop, York (Storbritannia)

Julie fra Yorkshire har arbeidet i The Rocking Horse Shop siden 1999. I løpet av disse 18 årene har hun blitt en mester i sitt håndverk og lager skreddersydde saler og hodelag, ikke bare til nye og gamle gyngehester, men også til hobbyhåndverkere som ønsker å lage sine egne ved hjelp av tegninger fra butikken.

Bestillinger på julegaver mottas så tidlig som i mars fra familier som ønsker en tidløs, klassisk gave. Ofte blir gamle hester levert inn for restaurering fra personer som ønsker å gjenskape gleden ved sin kjære eiendel fra barndommen og gi barna den samme opplevelsen.  Julie sier at det er et privilegium å kunne bidra til en slik spesiell gave og har også merket seg en trend i retning av å gi gaver som kan overleveres gjennom generasjoner – mange ber henne legge spesielle klenodier og fotografier inn i kroppen til hesten som i en tidskapsel.

Tom Count, 18
Strømpemaker, Santa Sacks, Lincolnshire (Storbritannia)

Tom Count arbeider som produksjonsassistent hos Santa Sacks ser han trykker og personliggjør klassiske striesekker og -strømper i tide til julen. Han passer på at hver enkelt sekk og strømpe bærer navnet til sin endelige eier ved å trykke bokstavene på med en varmepresse. De siste detaljene blir tilføyd før varen pakkes og påsettes sløyfe før Tom sørger for at de blir levert i tide til jul.

Tom ser arbeidet sitt som en mulighet til å hjelpe andre med å gjøre julehøytiden magisk med personlige gaver med omtanke bak. Han liker å være en del av juletradisjonen der familier kjøper en sekk til barnets første jul og så bruker den år etter år.

Daniel Aust, 43
Leketøymaker, GRIMM’s Spiel und Holz Design, Hochdorf (Tyskland)

Den tyske leketøymakeren Daniel Aust har ledet Grimm’s Toy-verkstedet de siste 11 årene.  Han kombinerer kreativitet og håndverk for å produsere håndlagede, naturlige og varige treleker og sørge for at arbeidsplassen fungerer knirkefritt, fra personalledelse til ansvar for teknisk og mekanisk utstyr.

For Daniel er det å lage leketøy en måte å glede et barn på til jul, siden lek er en så viktig del av barndommen. Han liker å høre de skjønne historiene fra kunder som har kjøpt et klassisk leketøy til å trekke eller stable, eller å se barnet leke med det for første gang.

Paloma Parrot sier dette om sine opplevelser: «Som portrettfotograf ser jeg etter utstyr som gjengir motivet meget nøyaktig og har utmerkete egenskaper samtidig som det gir meg frihet og evne til å formidle motivets historie med bare et kamerahus og et objektiv. Begge objektivene jeg brukte til disse opptakene, hadde fleksibilitet nok til å gi intime portretter av personene i hjertet av sitt arbeidsmiljø og formidle rollen deres i en god julefeiring.»

Paloma Parrot tar bildene med Nikons nye flaggskip innen digitale speilreflekskameraer med DX-format, D7500, og følgende NIKKOR-objektiver.
•  AF-S DX NIKKOR 16-80mm f/2.8-4E ED VR: Dette kompakte, allsidige DX-zoomobjektivet med høy ytelse dekker enkelt zoomområdet fra vidvinkel til tele, noe som gjør det egnet for de fleste opptakssituasjoner – fra intime portretter til fotografering på reiser. Nikons imponerende bildestabilisator gjør bildene skarpe, mens det lette objektivhuset balanserer godt på kameraet
• AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G Dette lyssterke objektivet med fast brennvidde på 50 mm har en største blenderåpning på hele f/1.4 som er ideell for fotografering i svakt lys eller når det kreves liten dybdeskarphet. Det har også Nikons eksklusive autofokusmotor (SWM) som gir rask og stille autofokus