Kom i gang med fotografering av havet

Havet har vært et yndet motiv for fotografer helt fra starten av. Enten man ønsker å ta bilder av store, skummende bølger eller en silkemyk, speilblank overflate, er havet et flott motiv som kan brukes til å formidle stemning og dramatikk. Når man fotograferer naturmotiver, har man vanligvis liten eller ingen kontroll over elementene. Men når det gjelder bilder av havet, kan man faktisk kontrollere hvordan bølgene skal se ut på bildet. Det er også viktig å være tålmodig og årvåken – å vente på det rette øyeblikket kan nemlig være nøkkelen til gode bilder.

Nikon D810, f/6.3, 6 s, ISO 64, AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED

TA FORHOLDSREGLER

Det kan være mye røft vær på kysten, og det er viktig å ha respekt for naturkreftene når man skal ta bilder av havet. Pass på at utstyret er godt beskyttet mot saltvann, sand og vær og vind. Beskytt objektivet med et filter. Dette gjør at sanden ikke riper opp objektivglasset. Før du drar til kysten for å fotografere, bør du sjekke når det er flo og fjære, og hvor mye vannstanden endres. Tidevannsendringer kan nemlig påvirke vannets bevegelse og bølgegang. Husk å sjekke værmeldingen slik at du ikke overraskes av kraftig vind. Hvis opptaket skal gjøres på kveldstid, anbefaler vi at du tar med deg hode- eller lommelykt, slik at du ser hvor du går.

TIPS FOR Å TA BILDER AV HAVET

En god komposisjon er alfa og omega. Som ved landskapsfotografering kan det være smart å ta med interessante forgrunnselementer, som steiner, en kai eller speilinger i vannflaten, for å skape kontrast.

Ikke vær redd for å bli skitten eller våt på bena. Noen ganger kan bildene bli mer engasjerende hvis man varierer mellom forskjellige utsiktspunkter og opptaksvinkler. Vi anbefaler bruk av et vidvinkelobjektiv som AF-S NIKKOR 24mm f/1.8G ED eller AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED for å få mest mulig ut av motivet. Bruk en liten brennvidde hvis du ønsker et storslått resultat.

Det er mange måter å ta bilder av havet på. Du kan endre vannets tekstur i bildene ved å bruke ulike lukkertider. Ved å bruke en kort lukkertid på for eksempel 1/500 s fryses bevegelsene slik at man får fanget havets kraft. Ønsker man derimot å formidle vannets bevegelse, må man velge en lang lukkertid på for eksempel 1/2 s. Med lukkertider på 1 sekund eller lenger får man en melke- eller tåkeaktig effekt. Dette gir bildene en egen ro og stillhet.

Når man tar bilder av kyst- eller strandlinjen, bør alt være i fokus. En blenderåpning på f/8 eller mindre gjør at du kan ha både forgrunnen og bakgrunnen i fokus.

Hvis du fotograferer havet med lange lukkertider eller når solen har gått ned, anbefaler vi at du alltid bruker stativ. Skarphet er avgjørende, og med stabiliteten fra et stativ reduserer du muligheten for å få uskarpe bilder. Hvis du plasserer stativet i strandkanten, må du passe på at det står stødig, slik at det ikke veltes av bølger som slår inn over stranden. Når du har tatt et bilde, må du huske å sjekke at skarpheten er tilfredsstillende.

BRUK AV FILTRE

Filtre bidrar til å beskytte objektivets frontelement, men det kan også gi bedre bildekvalitet.

De to vanligste filtertypene for landskaps- og havbilder er gradert gråfilter (GND-filter) og gråfilter (ND-filter). Et GND-filter brukes vanligvis i situasjoner med store kontraster, for eksempel hvis himmelen er mye lysere enn forgrunnen. Det bidrar til å korrigere lysforskjellene slik at eksponeringen blir mer balansert. Et ND-filter kan redusere lysmengden som kommer inn i kameraet, slik at du kan angi en lenger eksponeringstid. Et slikt filter gjør også at du kan bruke større blenderåpninger og få mindre dybdeskarphet.

Det finnes ikke én korrekt måte å ta bilder av havet på. Vi oppfordrer deg til å eksperimentere med komposisjon og innstillinger og la deg inspirere av øyeblikket.