LAG INTERESSANT INNHOLD AV HØY KVALITET TIL KANALEN DIN MED RIKTIG VLOGGKAMERA OG KAMERATILBEHØR

De siste årene er begrepet bloggere blitt endret til influensere og likeledes deres form for kommunikasjon.

Tidligere gikk vi inn på våre favorittbloggere og deltok i deres liv i form av bilder og tekst, noe som nå er blitt en mindre vanlig måte å kommunisere med følgerne sine på. Isteden vil følgerne komme så tett på livet deres som mulig og derfor blir historier på Instagram og vlogger/filmer på YouTube viktig verktøy for influensere for å holde seg aktuelle. Ifølge statistikken kommer 80 % av alt innhold på nettet til å være "levende" innen 2-3 år, noe som innebærer at det blir enda viktigere å ha et kamera som klarer både å fotografere og filme for å kunne lage interessant og relevant innhold av høy kvalitet.

Samarbeidspartneren vår, vloggeren Axel Palm, har lang erfaring i å lage filmer som han deler med følgerne sine på YouTube. Vi passet derfor på å nyte godt av ekspertisen hans og stilte noen spørsmål om bl.a. YouTube, filming og hvordan han arbeider med Nikon Z 6.

Hva gjør YouTube til en så bra kanal for å nå ut med innholdet sitt?

«Det som gjør YouTube overlegent i forhold til andre plattformer er at det er vanlig å godta nye stjerner.

Når vi ser på TV søker vi oss til det som er kjent fordi vi ønsker å se en hel langfilm eller enda flere timer av en serie. YouTube krever mindre tid av seerne, noe som gjør at vi senker garden og kan være villigere til å søke nye typer innhold", forteller Axel.


Til sin egen YouTube-kanal benytter Axel en Nikon Z 6 på grunn av den høye billedkvaliteten og den innebygde vibrasjonsreduksjonen, noe som gjør at til og med håndholdte filmer blir jevne i bevegelsene, og dessuten mulighet til å kunne filme slowmotion i full HD. Han sier til og med at han sjelden behøver å bekymre seg for lyset når han filmer med Z 6, noe som gjør filmingen mye enklere.
«Med Z 6 slipper jeg å bekymre meg for mørket. Det å kunne filme med ISO 25000 uten at kornene tar overhånd er faktistisk helt utrolig», sier Axel.

For Axel er det viktig å ha et kamera som er enkelt å starte opp for ikke å gå glipp av noe, uansett hvor han befinner seg.

«De fleste vloggkameraer veier ikke så mye, men kan likevel levere høykvalitetsbilder og ofte har de ett ess i ermet i form av slowmotion-muligheter eller andre heftige funksjoner», sier Axel.

På spørsmål om hva som er viktig å tenke på ved kjøp av nytt kamera svarer Axel at han pleier å tenke på hva han skal benytte kameraet til istedenfor å se for mye på prisen. Hans råd er derfor å finne ut hva slags innhold kameraet skal brukes til og deretter se etter funksjoner som passer til det.

Axel fortsetter å fortelle at foruten et vloggkamera behøver man kameratilbehør som lydopptak og objektiv, fordi god lyd høyner kvaliteten på innholdet og forskjellige objektiver gir forskjellige uttrykk, noe som gjør filmene mer interessante. Axel pleier selv å benytte en ekstern lydopptaker som han setter på sin Z 6 og en mygg som han enkelt kobler direkte til smarttelefonen.

«Det som skiller Z 6 fra andre kameraer er den briljante bildekvaliteten. Det å kunne filme i 4K med stort dynamisk område gir den nye generasjonen filmskapere en enestående mulighet til å skille seg ut og finne sitt uttrykk. At det dessuten er det første speilløse kameraet som kommer til å kunne filme i 10-bit Apple ProRes Raw gjør det dessuten til et godt valg på lang sikt», sier Axel.

Axels beste tips når det gjelder filming med Z 6 er å våge og benytte den elektroniske søkeren for å holde fokus og lett se hva du filmer når du filmer utendørs en solskinnsdag. For filming i slowmotion forsøker han å finne bevegelser som gjør innholdet vakrere.

«Hele greia med å senke farten på innholdet er at du skal se ting som er vanskelig for det blotte øyet å oppfatte»,  sier han.

På spørsmål om det er nødvendig med spesielle kameratinnstillinger for å lage godt innhold forklarer Axel at det er avhengig av behovet. Axel, som selv kaller seg filmnerd, pleier å filme med Picture Control Flat for bevare detaljer over et bredt fargeområde, fra høylys til skygger, noe som gjør at det går an å redigere fargene mer. Han mener også at manuelle instilling er en bra måte å forstå sammenhengen mellom blender, lukkerhastighet og ISO.

Foruten Z 6 benytter Axel også en COOLPIX A1000.
«Jeg er så glad for at A1000 har mulighet til å fotografere i RAW-format. Det gjør at til og med den som akkurat er blitt interessert i fotografering får en større mulighet til å redigere bildene sine og dermed lære fortere. At man nå dessuten kan filme med 4K-oppløsning med et så enkelt kamera viser at Nikon tilbyr kvalitet til forbrukere på forskjellige nivåer og ikke bare til proffer gjennom versting-modellene», forteller Axel.

Axel benytter Adobe Premiere Pro til videoredigering, men forteller at han begynte karrieren sin med et gratisprogram. For de som akkurat har begynt anbefaler han iMovie eller DaVinci Resolves gratisverson. Når videoen eller vloggen er ferdig redigert er den fremdeles ikke klar til å bli lastet opp. Axel forteller oss om det som kalles metadata, noe som omfatter tittel, beskrivelse, tagger og miniatyrbilder.
«Forsøk å finne en rød tråd gjennom disse og vær ærlig om videoens innhold, så blir det lettere for målgruppen din å finne videoen ved hjep av søkefunksjonen eller det som blir anbefalt», sier Axel.

Axels tips på hvordan man får mange følgere er å finne temaer som folk prater med vennene sine om. Det å nå mange krever hjelp fra andre, det vil si at klippene er enkle og dele med folk man kjenner.
«Begynn å lage videoer om noe du vet kommer til å bli aktuelt. Rett før påske kan du for eksempel kle deg ut som en kylling eller spise et rått egg (gjør forresten ikke det)», avslutter han.