Lage videoer eller vlogger? Se her!

Nikon Z 50 er et speilløst, enkelt, fleksibelt og lyssterkt kamera som du lett kan ta med deg på tur for å fange øyeblikk og lage bilder og video i 4K, noe som gjør det til det perfekte vlog-kameraet. Den vide Nikon Z-fatningen gjør det mulig å fange mer lys på den store DX-format bildebrikken på 20,9 megapiksler, noe som gir flere detaljer og mer levende farger – så vel dag som natt.

Fordi AF-punktene på bildebrikken dekker mer enn 90 % av bildet, kan du enkelt ta flotte bilder og videoer i 4K med perfekt fokus sammen med sekvenser i sakte film i Full HD, uansett om motivet er midt i bildet, ut mot kanten eller i bevegelse.11 bilder per sekund ved kontinuerlig opptak med autofokus og automatisk eksponering gjør det mulig for deg å ta bilder der andre kanskje ikke kan det. Uten den såkalte «beskjæringsfaktoren» kan du også dra fordel av hele bredden på kameraets store bildebrikke i DX-format. Hvis du vil lage innhold med sekvenser i sakte film med 4K-oppløsning, kan du samtidig ta stillbilder for å skape enda mer variasjon i materialet ditt. Kameraet er også utstyrt med pop-up blits for mer lys. Alt dette gjør Nikon Z 50 til et anvendelig og prisgunstig vlog-kamera som hjelper deg å ta forbløffende filmer og selfies, uansett om du er hjemme eller på farten.

Vi fikk muligheten til å spørre Robin Levin, Nikon Product Specialist, om fordelene med Nikon Z 50 og Nikon Z 6 som filmkameraer og hva som er viktig når man tar opp videoer.

Hva er likhetene mellom Nikon Z 50 og Nikon Z 6 med hensyn til video?
Det er en mengde likheter mellom dem fordi begge kameraene har blitt konstruert med tanke på video. Med en lett tilgjengelig bryter kan du enkelt bytte til dine egne innstillinger for film og innstillingene dine er dessuten lagret separat fra innstillingene du har laget for stillbilder, noe som gjør det mulig for deg å tilpasse den intuitive i-menyen for filming.

Nikon Z 6 og Nikon Z 50 har et avansert hybrid autofokussystem med autofokus-sporing hvis det er ønsket. Hvis du isteden vil fokusere manuelt, kan du dra fordel av den innebygde konturforsterkningen som hjelper deg ved å vise hvor fokus er (peaking highlights).

Hva er forskjellene mellom Nikon Z 50 og Nikon Z 6 når det gjelder film?
Hvis vi skal se på hva som skiller de to kameraene fra hverandre kan vi begynne med Nikon Z 6 som har et mer avansert innebygd, mekanisk stabilisatorsystem. Dette gjør det mulig å hjelpe deg med stødige bilder uavhengig av hvilket objektiv du benytter. I motsetning til Nikon Z 50 som må stole på objektivets bildestabilisator for at du skal få hjelp. Det kan legges til at begge kameraene har en ekstra stabilisator som kalles elektronisk bildestabilisator, som gjør det enda lettere å ta et stødig bilde.

For den mer avanserte brukeren har Nikon Z 6 muligheten til få ut 10-bit signal med N-Log over HDMI, mens Nikon Z 50 er begrenset til 8-bit. 10-bit N-Log kan sammenlignes med en enklere utgave av RAW og 8-bit en vanlig JPEG. Den funksjonen kan brukes sammen med en ekstern tredjeparts opptaker og levere materiale som gir større muligheter i etterbehandlingen.

Nikon Z 50 og Nikon Z 6 er begge utstyrt med berøringsskjermer som gjør det enkelt å bruke menyene, men gir også muligheter til å flytte fokuspunkter og ta bilder. Fordelen til Z 50 er at skjermen kan vendes 180 grader slik at du kan se deg selv når du tar bilder eller filmer, noe som er flott når du skal lage en vlog-post eller ta selfies på reise.

Hvem anbefaler du Nikon Z 50 til?
Hvis du har tenkt på å bytte til et speilløst kamera fra DSLR-systemet ditt, kan Nikon Z 50 absolutt være et godt valg for deg. Dersom du i tillegg har Nikon DX-objektiver er svaret lett. Med FTZ-adapteren kan du enkelt fortsette å bruke både DX og FX-objektivene dine med F-fatning. Nikon Z 50 er også perfekt for alle som ønsker et godt systemkamera til ferien, fordi det er lite og lett, men likevel meget bra. Hvis du verdsetter bildekvalitet når du tar stillbilder og video er Nikon Z 50 perfekt for deg.

Hvilke objektiver anbefaler du å kjøpe til filming?
Nikons nye objektiver med Z-fatning er et fantastisk alternativ. Alle Z-objektiver kommer med en stillegående motor for nesten lydløs fokusering. Z-objektivene er også utstyrt ned en kontroll ring istedenfor en tradisjonell fokusring, noe som gjør det mulig å gi den flere funksjoner enn bare manuell fokusering, for eksempel justere blenderen eller eksponeringskompensasjonen. Du kan også velge å justere ISO-følsomheten ved å bruke kontroll ringen til Nikon Z 50.

Z-objektivene som tilhører S-serien er fantastisk skarpe og velbygget, slik at du uten å nøle kan velge hvilket som helst objektiv for å få et skarpt resultat når du filmer. Personlig ville jeg koblet Z 50 med det utrolig kompakte og lette Z DX 16-50mm f/3.5-6.3-objektivet for å få den minste og letteste kombinasjonen som er mulig med stabilisator, og kanskje supplert med Z DX 50-250mm f/4.5-9.3 om det er behov for det. Dersom jeg isteden benyttet Z 6 vil jeg brukt det med et Z 14-30mm f/4 S og Z 24-70mm f/4 S-objektiv for å dekke behovene mine. Det er også et absolutt fantastisk bruktmarked når det gjelder objektiver til filming. Kanskje får du tak i et gammelt velbrukt objektiv som gir deg den følelsen og klassiske uttrykket du er ute etter.

Hva slags tilleggsutstyr vil du anbefale til en som har fått interessen for filming og vlogging?
For å få et godt sluttresultat anbefaler jeg at du bruker en form for ekstern mikrofon for å ta opp bakgrunnslyd, men også tale hvis det er hensikten. Både Nikon Z 50 og Nikon Z 6 har egen mikrofoninngang for tilkobling av mini stereoplugg (3,5 mm, han). I tillegg til mikrofon kan Z 50 enkelt kobles til et utvalg av Nikon-tilbehør som f.eks.  fjernkontroller, DSLR blitser og mer.

Selv om kameraene hjelper til å gjøre bildene stødige vil kamerastativ eller gyro-stabilisator gjøre de enda stødigere. Du kan også dra fordel av å bruke naturlig støtte som en gren eller gjerde eller tilsvarende, noe som kan gjøre sluttresultatet enda bedre for den som ser på.

Hva er det viktigste å ta i betraktning når man lager videoer?
Det å ta opp videoer i forhold til stillbilder gir den som lager videoen flere virkemidler til formidling av budskapet, fordi man bruker bilde, lyd og bevegelse for å fortelle historien.

For å holde på interessen til publikum er det viktig å skape mer bevegelse ved både å panorere og skifte vinkler, slik at bildet ikke blir for statisk. Jeg vil dessuten anbefale å skjøte korte scener sammen istedenfor å ta opp lange sekvenser.

Lyd og musikk gir stor tilleggsverdi for publikum og man setter som regel pris på at lyden har jevn styrke. Dra fordel av innstillingene i kameraet der du kan justere følsomheten til mikrofonen. Lydstyrke og musikk kan også forandres og legges til når man etterbehandler videoen i datamaskinen.

Kan jeg ta opp i RAW?
Vi venter utålmodig på en firmware-oppdatering for Nikon Z 6 og Nikon Z 7 for å gjøre RAW videoformatet ProRes RAW tilgjengelig for disse produktene. Sammen med en ekstern videoopptaker med støtte for funksjonen åpner dette helt nye muligheter når det gjelder etterbehandling av videofiler. For øyeblikket har vi dessverre ikke mer informasjon om når oppdateringen kommer, men den som venter på noe godt…