Forstå den blå timen

TA BILDER I DEN BLÅ TIMEN

Betegnelsen den blå timen kommer fra "La hora azul" på spansk eller "L'Heure Bleue" på fransk og viser til tiden rett før solen har gått opp, eller rett etter at den har gått ned. Den blå timen er kjent for å gi romantiske assosiasjoner og flotte visuelle kvaliteter som passer godt i dramatiske filmscener og bilder.

Nikon D7000, f/29, 30 s, ISO 100, AF-S DX NIKKOR 18-200mm f/3.5-5.6G ED VR II

FORSTÅ DEN BLÅ TIMEN

I den blå timen preges himmelen av en dyp blånyanse, og lyset er mykt nok til å fremheve de fleste mørke områdene i bildet, slik at man slipper å bruke ekstra lyskilder. Dette skyldes Rayleigh-spredning, som vil si at lyset spres i partikler som er mindre enn bølgelengden til synlig lys – det er det samme fenomenet som gjør at himmelen ser blå ut.

Når solen ligger seks grader under horisonten, lyser den ikke opp bakken direkte, men den lyser opp den øvre atmosfæren. Dette kalles borgerlig tussmørke. På denne tiden passerer rødt lys – som har en lengre bølgelengde enn blått lys – gjennom atmosfæren og inn i rommet, mens det blå lyset spres.

Om morgenen er den blå timen rett før den gylne timen, i begynnelsen av det borgerlige tussmørket, som er rundt 30 minutter før solen går opp. Om kvelden er den blå timen på slutten av det borgerlige tussmørket – rett etter den gylne timen – og den begynner rundt 10 til 15 minutter etter at solen har gått ned.

POPULÆRE MOTIVER

Det er relativt enkelt å fotografere i den blå timen fordi man slipper å bekymre seg for skarpt lys og markerte skygger i bildene. Landskapsbilder, urbane motiver og portretter fungerer svært godt i den blå timen siden det myke og dempende lyset kan skape en overjordisk stemning.

TIPS FOR Å TA BILDER I DEN BLÅ TIMEN

Hvis du ikke har fotografert i den blå timen før, kan disse tipsene hjelpe deg i gang:

• Husk å sjekke når solen går opp og ned i ditt område – tidspunktet for den blå timen varierer fra sted til sted.
• Vær tidlig fremme på opptaksstedet. Du trenger god tid til å sette opp utstyret.
• Sett kameraet på et stativ for å få god stabilitet, og komponer bildene med himmelen som bakgrunn.
• Bruk lavest mulig ISO-innstilling for å unngå kornete bilder med sjenerende støy,
• I den blå timen bør du bruke en lang lukkertid for at bildene skal bli riktig eksponert. Bruk lukkerprioritert eller manuell modus siden du da kan velge lukkertid manuelt.
• Bruk fjernkontroll eller kameraets selvutløser for å få skarpe bilder. Når man trykker ned utløseren, kan man få kamerabevegelser som gir uskarpe bilder.
• Begynn med å ta noen testbilder, og sjekk alltid histogrammet for å forsikre deg om at du ikke får med overeksponert høylys eller unødvendige skygger.

Hvis du bruker et digitalt speilreflekskamera, kan du prøve å eksperimentere med HDR (High Dynamic Range). Et HDR-bilde er satt sammen av flere bilder som er tatt med forskjellige eksponeringer, og som kombineres i etterbehandlingen. Noen av Nikons digitale speilreflekskameraer har en innebygd HDR-funksjon, der flere eksponeringer av et motiv tas og kombineres i kameraet til ett HDR-bilde.