Hvordan visste du at du ville bli en fotograf?

Alt sammen begynte i 2000, da min far kjøpte mitt første kamera til meg. Da jeg var 14 år gammel, la familien min ut på en jordomseiling som varte i 7 år. Dette var en opplevelse som forandret livet mitt, og som ga meg den første smaken på fotografering og de spennende mulighetene for å fange opp det jeg ser rundt meg. 

Da vi kom til Europa, investerte jeg i et speilreflekskamera, Nikon D70 – innledningsvis fordi jeg ønsket å begynne som filmfotograf – og da jeg oppdaget kvaliteten på bildene jeg kunne ta, forandret det min verden. Under en reise i denne tidlige perioden befant jeg meg i Frankrike og fikk muligheten til å ta bilder under breakdancekonkurransen «Battle of the Year France» i Montpellier. Dette var veldig forskjellig fra hva jeg var vant til å fotografere ombord i båten, og markerte begynnelsen på min «action-avhengighet». Fra da av var jeg hekta.

Hva driver deg som fotograf?

Det å fange opp det perfekte øyeblikket og være en del av opplevelsen. Etter å ha vokst opp på en båt, handlet livet om å komme seg ut i verden, utforske den og dokumentere alt som vi traff på underveis.  Jeg ønsker å inspirere folk gjennom bildene mine, til å gjøre noe annerledes – prøve en ny sport, komme seg ut i naturen, se mer av verden.

Jeg liker veldig godt at fotografering er et medium som folk lett kan forholde seg til. Jeg er heldig, da det gir meg et «spesialpass» til å gjøre ting som jeg ellers ikke ville kunne gjøre, og jeg blir glad av å dele med andre det de vanligvis ikke kan se eller ser etter, gjennom arbeidet mitt.

Har du et favorittbilde?

Som ledd i et personlig prosjekt tilbrakte jeg mer enn en måned i Downtown Eastside i Vancouver, et sentrumsområde med betydelige problemer med rusmidler og hjemløse. Da jeg var der, ble jeg kjent med mennesker som lever på gaten, og fikk høre historiene deres. Jeg tok omtrent 165 portretter, men dette bildet av en mann som heter George, og duen hans, er et av favorittbildene mine. Ønsket mitt var virkelig å se menneskene, ikke definere dem på bakgrunn av situasjonen deres, og jeg synes dette bildet gjør akkurat det.

Det er et prosjekt som står hjertet mitt nært, fordi min far pleide å ta meg med til Vancouver som barn og vi pleide å spise i China Town på motsatt side av Carnegie Community Centre – en vakker bygning og knutepunktet for Downtown Eastside. Da jeg uventet befant meg i Vancouver senere i livet, og med kamera, visste jeg at jeg måtte gjennomføre dette prosjektet. Det var dypt rørende å bli kjent med disse menneskene og lære om livene deres og stedene de kommer fra.

Hvor lenge har du brukt Nikon-produkter / hvilket Nikon-utstyr liker du best og hvorfor?

Jeg har brukt Nikon-produkter siden jeg fikk meg det første speilreflekskameraet, D70, i 2004. Merket har vært en veldig viktig del av karrieren min helt siden den gang!

Et av favorittkameraene mine er Nikon D810, fordi det har fantastisk oppløsning og dynamisk rekkevidde, som er det samme som fantastisk bildekvalitet. Når jeg fanger det perfekte øyeblikket, vil jeg at det skal være i høyest mulig kvalitet. 

Nikon D5 er et annet kamera som jeg vet at jeg kan stole, på takket være den fantastiske ergonomiske utformingen. Når du tar bilder hele dagen og har kameraet i hendene dine i mer enn ti timer, trenger du noe som er komfortabelt og robust. Hastighet og høy ISO er også viktige faktorer med dette kameraet. Siden så mye av arbeidet mitt er action-basert og foregår i høy hastighet, må jeg kunne fange øyeblikkene idet de skjer – det kommer ingen nye sjanser.

Sist, men ikke minst, er Nikon D500 perfekt for alt adventurearbeidet mitt. Huset har lav vekt og profesjonelle funksjoner som betyr at uansett om jeg klatrer på en 900 meter høy klippe eller er midt i ørkenen, så tynger det meg ikke ned.

Når det gjelder objektiver, handler alt om AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8G ED for meg – fantastisk skarphet og flott zoom. Jeg kan faktisk dekke et helt prosjekt med dette objektivet. Jeg liker også veldig godt AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8G ED VR II for dets fleksibilitet, og AF-S NIKKOR 16-35mm f/4G ED VR som en lettvekt vidvinkelzoom. I tillegg er AF-S NIKKOR 24mm f/1.4G ED-objektivet med fast brennvidde storartet på grunn av den raske 1,4-blenderåpningen og forbløffende kvaliteten, én av favorittbrennviddene mine.

Hvilke produkter vil du komme til å bruke mest i de kommende månedene?

Jeg ser frem til å arbeide med mer videobaserte prosjekter, så jeg planlegger å bruke 4 K-videokapasiteten til D500 og D5 mer. Jeg har testet dem noen ganger, og har blitt skikkelig imponert. Jeg seg også frem til å legge hendene mine på KeyMission 360 og 170, som andre verktøy til å oppnå forskjellige perspektiver. Jeg gjorde noe svært tidlig produkttesting med KeyMission 360 og elsket det.

Hvordan opplever du den nye rollen din som Nikons Europa-ambassadør?

Veldig spennende! Det er en stor ære å samarbeide med og bli anerkjent av et selskap som har vært en del av karrieren min helt fra begynnelsen. I tillegg til å kunne arbeide på et spesielt prosjekt som står hjertet mitt nært, ser jeg også frem til å dele kunnskapene og erfaringene mine med andre fotografer.

Hvilke profesjonelle utfordringer har du stått overfor?

Ingen fotografiprosjekter er uten utfordringer, særlig når du er en action- og adventurefotograf og en entusiastisk sportsmann. Men å stå overfor disse utfordringene og finne løsninger er en del av prosessen og moroa.

For meg kan været være et stort problem, særlig ved kommersiell fotografering når man arbeider etter en stram tidsplan og har begrenset med tid med idrettsutøvere eller klienter. På den annen side har jeg lært at når det gjelder adventurefotografering, og når været et ugjestmildt og du helst ikke vil ta frem kamera, det er ofte da du får tatt de beste bildene. Når det blir tøft og været ikke er optimalt, må du bare stå på og ta de best mulige bildene (godt hjulpet, selvfølgelig, av et robust kamera).

Logistikk kan også vise seg krevende. Når du prøver å få tilgang til områder der det aldri har vært folk før, eller å sende inn store mannskaper og masse utstyr, må du investere mye tid i planlegging for å være sikker på at ingenting går galt og at du har alt utstyret du trenger.

Hvilken prestasjon er du mest stolt av?

Det å bli en Nikon-ambassadør er en fantastisk prestasjon, som jeg er utrolig stolt av. Fotografiprosjektene mine i Vancouver og ekspedisjonene i Himalaya for å ta bulderbildene er også spesielle minner.