Kjenn motivet ditt inn og ut

Bruk tid på å skaffe deg detaljkunnskap om motivet. I sportsfotografering er det viktig å forstå reglene og de tekniske sidene av sporten som du tar bilder av, for å få de beste resultatene – alt fra å vite når en bevegelse når høydepunktet, til innsideøyeblikk i sporten. Sportsfotografering kan foregå veldig raskt og du har ikke råd til å gå glipp av noe, så det er avgjørende å ha så mye kunnskap som mulig. Det å delta i sporten selv kan hjelpe, og dette er noe jeg ofte gjør, særlig når jeg fotograferer klatrere. Jeg liker også å bli kjent med idrettsutøverne jeg fotograferer, og jeg har utviklet nære forhold opp gjennom årene. Det å vinne tilliten deres er også viktig – du blir en «innsider» i sporten og kan virkelig drive frem kreative konsepter.

Se etter nye perspektiver

Søk etter nye vinkler og bli inspirert av omgivelsene. Vær kreativ og se etter noe annerledes. Bildet ditt må skille seg fra mengden, så være modig og ta risikoer – du kommer ikke til å angre. Én måte jeg bruker til å fange opp nye vinkler, er ved bruk av fjernkamera, særlig når jeg fotograferer sport som basehopping. Med fjernkamera kan du fange opp vinkler som er utenfor fysisk rekkevidde, og ta bilder fra flere posisjoner samtidig. Men for meg slutter det ikke der. Når jeg for eksempel tar bilder av klatrere, har det ingen hensikt å stå på bakken! I jakten etter det beste bildet liker jeg å lære ferdighetene til idrettsutøverne jeg tar bilder av. Ved selv å bli en klatrer har jeg kunnet ta noen fantastiske bilder fra alle vinkler – et av favorittbildene mine er tatt i en 900 meter høy fjellvegg, El Capitan, i Yosemite nasjonalpark.

Mestre utstyret ditt

Ofte har du bare noen sekunder til å få ett bilde, så du må vite nøyaktig hva du skal gjøre i det øyeblikket. Øv deg med utstyret ditt og sørg for at du vet hvilket kamera, objektiv og hvilke innstillinger som vil fungere best, før du begynner å ta bilder. Det jeg virkelig elsker med Nikon-kameraene mine, er at jeg kan gjøre nesten alt jeg trenger å gjøre, uten å ta øyet vekk fra søkeren. Dette er perfekt når du tar bilder av sport, der du ikke har råd til å gå glipp av et eneste øyeblikk. Det er viktig å bli kjent med funksjonene og hva som fungerer godt i forskjellige situasjoner. De bør bli som en forlengelse av deg selv.

Forberedelser er nøkkelen

Det er viktig å planlegge hvert eneste aspekt ved bildene nøye, slik som sted, tidspunkt, motiv og hvordan det alt henger sammen. Når du er godt forberedt, blir jobben mye enklere og hjelper deg med å få de bildene du trenger.  Forbered deg godt og del ideene dine med motivene dine – det kan hjelpe deg langt på vei for å få dem om bord og samarbeide om å få det perfekte bildet. Jo bedre forberedt du er, jo mer tid vil du ha til å være fleksibel og reagere under skiftende omstendigheter.

Trå lett og hold oppe tempo

Valg av riktig utstyr for å ta et bilde er avgjørende i ekstremsportfotografering. Det siste du ønsker, er at utstyret skal sakke deg ned, komme i veien eller slutte å fungere! Så hvis du vet at du kommer til å klatre i et fjell eller fotografere basehoppere, må du påse at du har minimum mengde med kjerneutstyr og kun det helt nødvendige tilleggsutstyret som vil gjøre oppgaven enklere. Men jeg må innrømme at jeg noen ganger har problemer med å slanke ned utstyret! Jeg ønsker alltid å ha riktig verktøy for jobben, men det er viktig å dimensjonere utstyret til bildet. Jeg prøver å holde meg til det gamle alpinsportuttrykket – «Lett er rett».

Vær fleksibel

Det er viktig å ha en idé om bildet du ønsker å skape. Det å ha en visjon og å utvikle den, er nøkkelen til å være en kreativ og vellykket fotograf, uansett hva motivet er. Det er imidlertid viktig også å være fleksibel og åpen for det som skjer rundt deg. Noen ganger har jeg et bestemt bilde i tankene, men så snart jeg snakker med en idrettsutøver, kan hele visjonen endre seg. De kan ofte gi deg den inspirasjonen og innsikten du trenger.