Nikon Imaging | Norge | Europa

Slik fotograferer du supermånen

Den 14. Desember er det igjen tid for fenomenet supermåne. Astrofotografen Gøran Strand forteller hvordan du best tar bilder av månen.

Himmelfenomenet supermåne inntreffer når jorden, månen og solen ligger i linje med hverandre og månen er nærmest jorden. Om det er fullmåne blir resultatet at den er litt større og benevnes som supermåne.
– Det å se en fullmåne stige opp over horisonten er utrolig vakkert, jeg synes absolutt at man skal ta med seg familie og venner og oppleve supermånen sammen, sier astrofotografen Gøran Strand.

Vil man fotografere supermånen kreves det stativ. Et teleobjektiv er som regel det første valget.
– Brennvidder mellom 300 og 600 millilmeter er bra. Med det går også an å bruke vidvinkelobjektiv, da får man med mer av landskapet, sier Gøran Strand.

Hold rede på månens oppgang

Lyssterke teleobjektiver er ofte svært dyre, men for fotografer med et mindre budsjett kan telekonvertere være et bedre alternativ for å forlenge brennvidden. Dersom det er nødvendig å bruke lange lukkertider, så endrer du eksponeringen ved å justere ISO-verdien. Med 500-regelen kan du regne ut den lengste eksponeringstiden du kan benytte uten å få med jordens rotasjon. Del tallet 500 med brennvidden, resultatet er antallet sekunder du kan eksponere. Med 500 millimeter brennvidde (500 dividert med 500) blir din maksimale eksponeringstid 1 sekund. Siden dreier det seg om å holde rede på klokken for å være ute på det riktige tidspunktet.

– Jeg synes at man skal forsøke å fotografere månen når den kommer opp over horisonten. Da får man muligheten til å få med forgrunn, for eksempel en bygning som kan vise størrelsen på månen. Det kommer til å gjøre bildet mer interessant, sier Gøran Strand.

Den 14. desember stiger månen opp i Oslo i nord-øst kl 16.27. Et godt råd er å gå ut også kvelden før og kvelden etter, dvs. 13. og 15. desember. Teknisk sett er ikke månen full, men svært nær. Det gir flere muligheter til å eksperimentere med komposisjon og valg av objektiv, spesielt hvis det er risiko for overskyet vær.

Planlegg fotograferingen

Gøran Strand tipser også om nettstedet The Photographers Ephemeris der man kan se hvordan lyset fra solen og månen kommer til å falle over forskjellige steder ved forskjellige tidspunkter. Via nettstedet kan man altså kontrollere når supermånen nøyaktig går opp på det stedet man har tenkt å ta bilder av den.

I desember er det også tid for Geminidene, en meteorsverm som har fått navnet sitt fordi meteorene ser ut til å komme ut fra stjernebildet Tvillingene (Gemini). Meteorsvermen har sitt høydepunkt den 14. desember, da kan man se mellom 10 og 120 meteorer i timen. Men akkurat som med supermånen går det bra å se på på Geminidene også den 13. og 15. desember. Meteorer fotograferer du enklest med vidvinkel og lange lukkertider.

– Fordi det er supermåne samtidig kommer ikke meteorene til å synes like tydelig, men gå ut og se på dem for det er moro bare å se dem. Og for en kveld det blir med både fullmåne og meteorer samtidig, oppmuntrer Gøran Strand.

Fakta

Gøran Strand er Nikon-fotograf og bosatt i Østersund. Spesialiteten hans er å fotografere solen, månen, Melkeveien og nordlys. Han er aktuell med boken «Ljusår» og i november 2016 ble fem av bildene hans med nordlysmotiv utgitt på frimerker.
Se flere av Gørans bilder på nettstedet hans astrofotografen.se.

Fototips: På nettstedet The Photographers Ephemeris kan du planlegge hvordan du skal fotografere landskap eller bybilder. Nettstedet hjelper deg å se hvordan solens og månens lys kommer til å falle på forskjellige tider på døgnet på forskjellige steder i hele verden. Finnes for nettlesere og som app for Iphone og Android.