Nikon Imaging | Norge | Europa

Natt og tåke over jordene på Kihnu. Naturlig lys – fra mitt prosjekt «Big heart, strong hands» i Estland. Enkel redigering i Lightroom. Nikon D5 og NIKKOR 24–70mm f/2.8 @ f/2.8, 1/80 s, ISO 5000.

Portrettfotografen Anne Helene Gjelstad og naturfotografen Roger Brendhagen er kursledere på Nikon School. Begge to ser frem til å dele kunnskapene sine slik at flere oppdager gleden ved å fotografere.

Anne Helene Gjelstad er en av kurslederne ved Nikon School. Etter å ha drevet sitt eget studio som motedesigner skiftet hun kurs og virkeliggjorde barndomsdrømmen.

– Det har alltid vært drømmen min å arbeide som fotograf. Men så var det en lærer som sa at «det er så vanskelig å bli fotograf», så da lot jeg det være. Senere møtte jeg en annen lærer som syntes jeg burde søke til Statens håndverks- og kunstindustriskole (nå Kunsthøgskolen i Oslo) og bli designer, så da gjorde jeg det enda jeg tenkte at det må være kjempevanskelig. Det er viktig å velge hvem man vil høre på, det er ikke alle råd som er gode, sier hun.

Lise Catrine. Fine Art portrett med naturlig lys og reflektor – redigert i Lightroom, Photoshop og Exposure X3. Nikon D5 og NIKKOR 105mm f/1.4 @ f/2, 1/2500 s, ISO 640.

Men Anne Helene ble motedesigner og drev sitt eget klesfirma i 25 år innen hun vendte tilbake til drømmeyrket og utdannet seg som fotograf. Hun avsluttet en to-årig utdannelse ved Bilder Nordic School of Photography i Oslo i 2008 og har siden den gang drevet sitt eget fotostudio i Bærum.

– Jeg hadde jo fotografert mine egne kolleksjoner i flere år da jeg tenkte at jeg skulle utdanne meg som fotograf og gi drømmeyrket mitt en sjanse. Jeg har jo arbeidet med farger hele livet så det kjentes naturlig, sier hun.

Guro sitt konfirmantbilde. Naturlig lys og reflektor – redigert i Lightroom og Photoshop. Nikon D5 og NIKKOR 105mm f/1.4 @ f/3.2, 1/400 s, ISO 1250.

Etter karrierebyttet har hun også deltatt i workshopper med noen av verdens fremste fotografer, som Joyce Tenneson, Greg Gorman og Mary Ellen Mark. Hun har til og med arbeidet i Mary Ellen Marks studio i New York.

Emrik. Fine Art portrett tatt i mitt dagslysstudio med reflektor – redigert i Lightroom, Photoshop og Exposure X3. Nikon D5 og NIKKOR 105mm f/1.4 @ f/2, 1/500 s, ISO 1600.

I dag fotograferer hun kommersielle oppdrag for forlag, magasiner og næringsliv, men først og fremst tiltrekkes hun av portrettfotografi.

– Det er jo det jeg brenner for, jeg elsker å ta vakre bilder av mennesker. Jeg fotograferer ofte konfirmanter. Jeg driver også med flere prosjekter, ett av dem er «Big heart, strong hands», der jeg har fotografert de gamle kvinnene på øyene Kihnu og Manija i Estland der den der den tradisjonelle kulturen er på verdensarvlisten. Nå holder jeg på å gjøre en bok om disse fantastiske kvinnene. Møte mellom mennesker interesserer meg og jeg vil forsøke fange det på best mulig måte.

Maria hjemme på gården på Kihnu. Naturlig lys – fra mitt prosjekt «Big heart, strong hands» i Estland. Enkel redigering i Lightroom. Nikon D5 og NIKKOR 24-70mm f/2.8 @ f/3.2, 1/2500 s, ISO 1250.

Hva håper du å kunne formidle til deltagerne som går på et Nikon School-kurs med deg?

– Hvor viktig det er å forstå kameraet sitt for å kunne oppnå best mulig resultat. Jeg vil dele gleden av å kunne ta fine bilder og vise hvordan de skal få mer ut av utstyret sitt. Det er så morsomt å fotografere og undervise, og jeg vil så gjerne dele kunnskapen min. Selv hadde jeg en del tekniske utfordringer da jeg lærte med å fotografere og jeg vil gjerne at andre skal slippe det. Vi kommer til å være i studioet mitt som ligger 30 minutter fra Oslo. Jeg arbeider nesten bare med naturlig lys og reflektor. Jeg liker å arbeide enkelt og bruker ikke så mye utstyr, jeg skal viser hvordan man tar vare på lyset med enkle virkemidler.

Jeg liker å ligge lavt – både fordi jeg kommer nær lundefuglene uten å skremme dem, og fordi jeg liker et lavt perspektiv. Ved å bruke en stor blender får jeg liten dybdeskarphet, noe som fremhever hovedmotivet, og gir for- og bakgrunnen en fin og dus innramming. Nikon D4s og objektivet AF-S NIKKOR 400mm f/2.8E FL ED VR, innstilt på 1/800 sek, f/2.8, ISO 400.

En annen av kurslederne er den velkjente Nikon-ambassadøren og naturfotografen Roger Brendhagen. Han er en erfaren foreleser og holder mange egne kurs. Han ser frem til å møte deltagerne på Nikon School.

– Det skal bli morsomt å treffe nye fotografer, å prate med dem og dele gleden min med dem over naturen. Når man ser lundefugl i solnedgangen, den følelsen er stor, og å få se den hos andre mennesker er herlig, sier han.

Denne brunbjørnen fotograferte jeg i Finland i sommer, liggende på magen i et kamuflasjetelt fikk jeg det lave perspektivet jeg liker. Nikon D5 og objektivet AF-S NIKKOR 800mm f/5.6 innstilt på 1/320 sek, f/5.6, ISO 800.

Hva håper du å kunne formidle til deltagerne som går på et Nikon School-kurs med deg?

– Jeg vil lære dem en arbeidsmetodikk. Det kan være småsaker som gjør den fotografiske hverdagen deres bedre. Nikon School er for alle, både dem som ikke tør å gå på kurs fordi de tror at de ikke kan noe, og de som tror at de kan alt. Alle kan lære seg noe nytt. Jeg vil få dem til å fotografere med hjertet og ikke bare med hjernen.

Jeg jobber mye med slanger – og fotograferer slanger i hele verden. Denne buormen møtte jeg hjemme i hagen min. Ved å bruke en 400 mm kunne jeg ligge på magen å fotografere uten at den merket at jeg var der. Nikon D4s med objektivet AF-S NIKKOR 400mm f/2.8E FL ED VR, innstilt på 1/800 sek, f/3.2, ISO 100.

I mars 2018 kommer Roger Brendhagen til å holde et Nikon School-kurs i reptilfotografi i Oslo Reptilpark.

– Å fotografere ormer er en av mine spesialiteter og det skal bli ekstra morsomt å gjøre dette kurset. Deltagerne kommer til å lære seg å håndtere lyset ved denne type fotografering, og de får også en mulighet til å prøve en del av utstyret mitt slikt som forskjellige objektiver og kamerahus, sier han.

Da denne lundefuglen landet mellom noen steinheller – lå jeg og ventet på at den skulle komme opp igjen slik at jeg fikk de bildene jeg hadde planlagt. En fin dus forgrunn – og tilsvarende bakgrunn. Nikon D4 og objektivet AF-S NIKKOR 400mm f/2.8E FL ED VR, innstilt på 1/800 sek, f/4, ISO 800.

I månedsskiftet april–mai kommer Roger også til å lede et Nikon School-kurs som går under kategorien «Bli med proffene». Det er eksklusive fotoeventyr der deltagerne får følge med en av Nikons ambassadører.

– Det blir som å bli med meg på jobb. Vi skal reise til Runde, den sydligste øya der man kan se lundefugl i Norge. Jeg har et oppdrag der jeg skal ta en del nye bilder av lundefugl.

Kursdeltagerne får hjelpe meg å planlegge og gjennomføre oppdraget, samtidig som de også får ta sine egne bilder, sier.

Fjellreven er et av mine favorittdyr i den norske fjellheimen! Jeg bruker mye tid for å komme nær den – og ved å bruke en 800 mm kan jeg ta portretter uten å forstyrre disse vakre skapningene. Nikon D4s og objektivet AF-S NIKKOR 800mm f/5.6 innstilt på 1/1250 sek, f/9, ISO 400.

Det finnes også planer om et «Bli med proffene»-kurs i Finland der tanken er at Roger og kursdeltagerne skal fotografere bjørn, ulv og jerv i august, men det er ikke helt avgjort ennå.

– Jeg håper vi får det til. Jeg håper også at det er mange som velger å gå på Nikon School, jeg vet at de kommer til å bli fornøyde. Det er mye lettere å lære når man får praktiske oppgaver og på kursene våre vil alle få mulighet til å utvikles og bli bedre fotografer.

I AM Anne Helene Gjelstad

Bor: Kolsås, cirka 30 minuter fra Oslo.

Ålder: 61 år.

Oppdragsgivere: UNESCO, Alien Skin Software, Gyldendal Norsk Forlag, A-magasinet, Henne, Tara, KK og by Ti Mo. Anne Helene Gjelstad er fagutdannet fotograf med praktisk-pedagogisk utdannelse. Hun har deltatt på workshopper med ledende fotografer som Joyce Tenneson, Greg Gorman og Mary Ellen Mark. Anne Helenes bilder er blitt vist på mange utstillinger i Slovakia, Estland, Kina og Norge. Hun er også blitt valgt til Årets portrettfotograf 2017 av Norges Fotografforbund, og hun holder regelmessig egne workshopper og kurs. Anne Helene er også på det norske landslaget i verdensmesterskapet i fotografi; World Photographic Cup 2018.

Følg Anne Helene Gjelstad i sosiale medier:
http://annehelenegjelstad.com/
https://www.facebook.com/Anne-Helene-Gjelstad-Photography-349491811741132/
https://www.instagram.com/annehelenegjelstad/
Foto: Jon Skille Amundsen

I AM Roger Brendhagen

Bor: I Oslo og Nykroppa i Värmland i Sverige.

Ålder: 49 år.

Oppdragsgivere: Verdensnaturfondet, WWF, den norske miljøorganisasjonen Sabima som arbeider for å bevare biologisk mangfold,  samt Vi Menn, Aftenposten, Dagbladet og A-magasinet.  Holder også forelesnnger og workshopper rundt om i verden. Nikon-ambassadør. Roger er også sjef for Norsk Naturfotosenter på Danebu i Valdres.

Følg Roger Brendhagen i sosiale medier:
www.brendhagen.com
www.facebook.com/photographerbrendhagen
instagram.com/roger_brendhagen

Jeg har fotografert moskus i 15 år – og er like fascinert over disse vakre skapningene hver gang jeg møter dem! Nikon D3x og objektivet NIKKOR 200–400mm f/4 innstilt på 240 mm, 1/320 sek, f/4.5, ISO 200.