24/6/2015

Abandoned Places: Nikon og UrbEx-fotograf David de Rueda fanger etterlevningene fra Europas fortid

Amsterdam, Nederland, 24. juni 2015 – Nikon har samarbeidet med urban exploration-fotografen David de Rueda for å ta bilder av forlatte steder i Europa som sjelden er blitt fotografert før. Fra vraket av et Douglas DC-3-fly til to glemte romskip fra Sovjet-tiden, er disse bildene del av Nikons Project Spotlight: Abandoned Places. I løpet a seks uker på veien dekket David ni land på jakt etter disse symbolene på Europas fortid – med særlig fokus på den kalde krigen og det gamle Sovjetunionen.

Til sammen reiste David i 44 dager med mål om å fotografere disse stedene på en måte som aldri var blitt gjort før. Blant høydepunktene finner vi bilder av:
• To prototyper på det sovjetiske Buran-romskipet, avbildet sammen for første gang i et forlatt lagerhus hundrevis a kilometer langt inne i en ørken i Kasakhstan.
• Utforskningen av Tsjernobyl og spøkelsesbyen Pripyat – fra byens høyeste bygning til restene etter Pripyat sykehus, til innsiden av et kjøletårn på et kjernekraftverk.
• Det glemte vraket av et Douglas DC-3-fly omgitt av polarlyset på Islands sørkyst.
• En forlatt radarstasjon i fjellene i Italia, som ble funnet etter tre timers gåing i 50 cm dyp snø.

"Nikon utfordret meg til å lage og oppfylle mitt drømmefotoprosjekt, med min egen fantasi som den eneste begrensningen," sier David de Rueda. "Dette var en mulighet til å utfordre meg selv og ta urban exploration-fotograferingen min til et annet nivå. For meg var de forlatte stedene i Europas nære fortid et opplagt valg. Jeg ser det å oppdage skjulte sider ved slike steder som en slags moderne arkeologi, som sammen med det kunstneriske en fotograf kan tilføre, bør pirre manges fantasi."

Project Spotlight er et initiativ fra Nikon som er laget for å fremheve fotografer som på en eller annen måte flytter grensene for fotografering. Det fokuserer på enkeltpersoner som har et unikt perspektiv i arbeidet sitt, og som prøver å ta bilder som ikke er blitt tatt før, og samarbeider med dem for å gjøre deres drømmefotoprosjekt til virkelighet. David ble valgt på grunn av hans unike evne til å fange estetisk skjønnhet i falleferdige bygninger. Han har våget seg inn i ugjennomtrengelige miljøer som er omsluttet av mystikk, med tanke på å fotografere dem og gjøre dem synlige. På en nylig tur til hjertet av det forlatte Amerika tok han noen slående bilder som viste det skjulte livet på de uvanlige stedene han besøkte.

Se Davids reise på denne koblingen: nikonlife.eu/events/project-spotlight/abandoned-places/

Paris – Milano – Kiev – Pripyat (Tsjernobyl) – Moskva – St. Petersburg – Tallinn – Budapest – Sofia – Reykjavik – Kyzylorda (Kasakhstan) – Larnaca (Kypros) – Paris

Under arbeidet på prosjektet, brukte David følgende utstyr:
• Nikon D810
• AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED
• AF-S NIKKOR 50mm f/1.8G
• AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8G ED VR II

David de Rueda ble født i Poitiers i 1987. Denne fransk-tyske fotografen og regissøren kommer fra en kunstnerfamilie, og han begynte med urban exploration i tenårene. Han er selvlært som fotograf, og mot slutten av 2013 ble arbeidet hans vist på La Samaritaine på en konkurranse som ble organisert av LVMH. I 2014 lanserte han sin første film, Urban Escape (Urban flukt). Han har også vært med og regissert musikkvideoer for Kery James, Maître Gims og andre artister.