15/09/14

Nikon Photo Contest 2014–2015 åpen for bidrag

Amsterdam i Nederland, 15. september 2014 – Nikon Europe oppfordrer igjen aspirerende fotografer til å dele sin lidenskap og sende inn arbeidet sitt til den 35. Nikon Photo Contest (Nikons fotokonkurranse). For første gang vil alle priskategorier innen fotografi og video ta imot bidrag fra alle digitale enheter, inkludert smartenheter. I år vil profesjonelle fotografer og amatørfotografer med all slags bakgrunn kunne sende inn bidrag fra 15. september til 15. desember 2014.

Den prestisjefylte Nikon Photo Contest (NPC) har vært avholdt hvert år siden 1969 og gir fotografer muligheten til å kommunisere og berike den globale fotografikulturen for profesjonelle og amatører. I fjorårets konkurranse ble det sendt inn 99 339 bidrag fra 153 land rundt om i verden. Alt fra stemningsfulle landskap til originale portretter ble vist.

Fire nye utfordringer er lagt til i 2014–2015-konkurransen:

• Et nytt tema, «Hjem», er introdusert i alle fotografi- og videokategorier. Temaet kan tolkes unikt av den enkelte deltaker ut fra vedkommendes personlige oppfatning av konseptet «Hjem».
• Bidrag fra en hvilket som helst bildebehandlingsenhet (inkludert smartenheter og videokameraer) vil nå bli godtatt i alle fotografi- og videokategorier.
• Videobidrag som er mellom 6 og 180 sekunder lange, vil nå bli godtatt i videokategoriene som en anerkjennelse av de svært ekspressive og kreative bidragene på dette området.
• En ny «Generation N»-pris vil bli tildelt 10 utvalgte deltakere som er 19 år eller yngre i alle kategoriene.

Årets konkurranse vil bli bedømt av et globalt og sammensatt panel bestående av 17 dommere: prominente samtidsfotografer, filmdirektører, kunstneriske ledere og bildebehandlingseksperter. Disse vil være ansvarlige for å velge ut de 96 1.-, 2.- og 3.--plassene i hver kategori i tillegg til hovedpremien.

Sammenlagtvinneren av hovedpremien i fotografi- og videokategoriene vil motta en premie, et sertifikat, Nikon-produkter til en verdi av 1 000 000 yen og en pengepremie på 500 000 yen. Førstepremievinnere i hver temakategori vil motta en premie, et sertifikat og Nikon-produkter til en verdi av 500 000 yen. Detaljert informasjon om premiene i alle kategorier finnes på www.nikon-photocontest.com/en/.

Vinnerne vil bli kunngjort i 2015, og deretter vil vinnerbidragene bli utstilt.

Takami Tsuchida, President i Nikon Europe, har følgende kommentar: «Hvert år lar dommerpanelet i Nikon Photo Contest seg forbløffe og inspirere av de allsidige bidragene fra fotografer over hele verden. Det handler for en stor del om å feire fotografering og lidenskapen som folk har for denne kunsten. Dette er bakgrunnen for at konkurransen er åpen for alle. Sammen med vår samarbeidspartner, Western Digital Technology, oppfordrer vi fotografer til å begynne å tenke på hva de kan bidra med i år, og vi ser frem til å ta alle bidragene i øyesyn.»

Stephen Mayes og John C Jay, begge verdenskjente kunstneriske ledere med lang og variert erfaring, er invitert til å fungere som hoveddommere i fotografi- og videokategoriene.

Stephen Mayes, som vil fungere som hoveddommer for fotografikategorien, er for tiden administrerende direktør for Tim Hetherington-stiftelsen¹. Mayes har forvaltet arbeidet og karrierene til fotografer og kunstnere på toppnivå innen så forskjellige områder som kunst, mote, fotojournalisme og kommersiell fotografering i mer enn 25 år.

I tillegg til å fungere som sekretær for World Press-fotokonkurransen fra 2004 til 2012 har Mayes utarbeidet vellykkede forretningsplaner og redefinert virksomheten til en rekke bildebehandlingsselskaper rundt om i verden. John C Jay, som vil fungere som hoveddommer for videokategorien, spiller en aktiv rolle som president og administrerende kunstnerisk leder for et strategisk og kreativt rådgivningsfirma som utvikler nye selskaper, produkter og tjenester.

Jay har blitt kåret til en av de ti mest innflytelsesrike AD-ene de siste 50 år av lesere av Graphic Design USA, og han er innlemmet i den prestisjefylte Art Directors Club of New York's² Hall of Fame.

¹Tim Hetherington var en britisk fotojournalist. Arbeidet hans fokuserte på å dokumentere konflikt, og et av bildene hans ble valgt som årets World Press Photo i 2007. Tim Hetherington-stiftelsen søker å forvalte arven etter Hetheringtons profesjonelle liv, inkludert trygg arkivering av alle fysiske materialer og håndtering av intellektuell og kunstnerisk bruk av Hetheringstons arbeid.

²Verdens eldste organisasjon for AD-er (ADC har hovedkontor i New York, og ble stiftet i 1920). The Art Directors Club of New York premierer fremragende prestasjoner på områder som f.eks. reklame og grafisk design med den internasjonale ADC Annual Awards.

Informasjon om Nikon Photo Contest, kategorier og krav til bidrag finnes på www.nikon-photocontest.com/en/