27-07-2016

Total produksjon av NIKKOR-objektiver for kameraer med utskiftbare objektiver når 100 millioner

Amsterdam, Nederland, 27. juli 2016: Nikon Corporation kan med glede annonsere at de totale produksjonstallene for NIKKOR-objektiver¹ for Nikon-kameraer med utskiftbare objektiver, passerte hundre millioner i juni 2016.

Historien bak NIKKOR, Nikons merke for kameraobjektiver, begynte i 1932, da Nikon (den gang Nippon Kogaku K.K.) registrerte NIKKOR-varemerket, raskt etterfulgt av lanseringen av Aero-Nikkor-objektivene for luftfotografering i 1933. Nikon lanserte Nikon F-speilreflekskameraet i 1959, i tillegg til sitt første NIKKOR-objektiv for Nikons speilreflekskameraer, inkludert Nikkor-S Auto 5cm f/2.

Navnet NIKKOR oppsto ved at det ble tilføyd en "r" – en vanlig praksis for navngiving av kameraobjektiver – til "Nikko", den romaniserte forkortelsen for Nippon Kogaku K.K, som er det originale navnet som ble brukt da navnet ble etablert.

Nikons utvalg av NIKKOR-objektiver, omfatter mer enn 90 ulike typer, inkludert alt fra (hoved) objektiv med fast brennvidde som dekker ultravidvinkel, til superteleobjektiv-vinkler, fiskeøyeobjektiver, zoomobjektiver, mikroobjektiver og PC-E-objektiver for en rekke formål, samt 1 NIKKOR-objektiver for avanserte kameraer med utskiftbare objektiver.

Nikon F-fatning har blitt brukt av Nikon for speilreflekskameraer og utskiftbare objektiver siden lanseringen av Nikon F i 1959. I løpet av sin levetid har F-fatningen tilegnet seg ny teknologi, inkludert blenderkontroll og autofokus, og fortsetter med det for å kunne gi støtte til de nyeste digitalkameraer og objektiver.

Nikon fortsetter også sitt arbeid innen forskning og utvikling innen evaluering av optisk ytelse. I 2013 begynte Nikon å utvikle og distribuere OPTIA², en enhet som måler alle former for aberrasjon³ som forekommer med kameraobjektiver, i tillegg til en egen bildesimulator som brukes med OPTIA. Bildesimulatoren (programvare) aktiverer simulering på designstadiet som er lik fotografering med objektivprototyper. Som følge av dette kan objektiver bli utviklet med større kontroll over oppløsning i tillegg til en rekke objektivfunksjoner som f.eks uskarphet (kjent som bokeh), reproduksjon av teksturer og dybdefølelse. Når det brukes med den egne bildesimulatoren, utforskes relasjonen mellom «objektivegenskaper», for eksempel reproduksjon av teksturer og dybdefølelse, bokeh (uskarphetseffekt) og aberrasjon ytterligere, og gir enda bedre kontroll over disse egenskapene.

Ett av objektivene designet ved hjelp av OPTIA er nye AF-S NIKKOR 105mm f/1.4E ED. Dette objektivet representerer designkonseptet «tredimensjonal høy kvalitet (overlegne reproduksjonskarakteristikker)», med en mer naturlig reproduksjon av tredimensjonale gjenstander på et todimensjonalt fotografi. Det gir fotografier en naturlig dybdefølelse, der hovedmotivet er imponerende gjengitt, samtidig som bildet uttrykker vakre bokeh-karaktertrekk, som endres gradvis etter hver som avstanden fra fokuspunktet øker.

Nikon har lansert det globale nettstedet for å dele en rekke fengslende NIKKOR-innhold, inkludert gallerier av fotografier og videoer tatt med NIKKOR-objektiver, intervjuer med objektivdesignere og mye mer.


¹ Utskiftbare objektiver for Nikons speilreflekskameraer og Nikon 1, avanserte kameraer med utskiftbare objektiver
² Optisk ytelse og total bildeanalysator
³ Aberrasjon forekommer når lys fra ett punkt på en gjenstand, ikke samler seg til ett enkelt punkt etter overføringen gjennom det optiske systemet, og forårsaker «utflytning» eller «uskarphet». Aberrasjon kan også forårsake at et bilde av en gjenstand får en annen form enn den faktiske gjenstanden.