23-08-2018

Nikon presenterer det nye Z-fatningssystemet og lanserer to fullformats speilløse kameraer: Z 7 og Z 6

Amsterdam, Nederland, 23. august 2018: Nikon har gleden av å kunngjøre lanseringen av to speilløse kameraer i fullformat (FX-format), Z 7 og Z 6, samt NIKKOR Z-objektiver med en ny, større fatning.

Informasjon om NIKKOR Z-objektivene finner du her.

Mirrorless Reinvented gjennom Nikon Z-fatningssystemet

Z-fatningssystemet består av speilløse kameraer med en ny, større fatning og kompatible NIKKOR-objektiver og tilbehør. Dette systemet har blitt realisert gjennom målet om å skape en ny dimensjon innen optisk ytelse. Det har arvet Nikons tradisjon for kvalitet, førsteklasses bildeteknologi, brukervennlighet og pålitelighet, alt hentet fra de digitale speilreflekskameraene.

I hjertet av det nye Z-fatningssystemet ligger den nye, større fatningen, som legger til rette for flere muligheter for objektivkonstruksjon, noe som igjen kan bidra til å øke den optiske ytelsen. Z-fatningssystemet vil tilby en rekke kvalitetsobjektiver*, inkludert det mest lyssterke objektivet i Nikons historie med f/0.95. I tillegg vil den nye objektivadapteren legge til rette for kompatibilitet med NIKKOR-objektivene med F-fatning, og dermed gi fotografer flere valg.

Bokstaven «Z» representerer overgangen til et nytt kapittel. Nikon Z handler om Nikons nådeløse streben etter den ultimate ytelsen. Det handler om å redefinere muligheter og gi fotografer verktøy for å utøve større kreativitet.

Nikon vil øke nytten av speilløse kameraer ved å tilby en ny dimensjon av optisk ytelse basert på Nikons tradisjon for kvalitet, samtidig som man svarer på utviklingen innen bildeteknologi. Ved å tilby fotografer stimulerende, nye produkter, vil Nikon fortsette å lede den fotografiske kulturen.

*Innen utskiftbare objektiver for Nikons speilreflekskameraer og avanserte kameraer med utskiftbare objektiver

Produktoversikt Z 7 og Z 6

Z 7 og Z 6 er utstyrt med en ny fullformats baksidebelyst CMOS-bildebrikke i FX-format med innebygd fasesøkende AF på fokusplan og den nyeste bildebehandlingsmotoren EXPEED 6.

Z 7 har 45,7 effektive megapiksler og støtter et standard følsomhetsområde på ISO 64–25600. I kombinasjon med NIKKOR Z-objektiver oppnår kameraet et enestående skarphets- og detaljnivå, helt ut til kanten av bildet.

Z 6 er et allsidig kamera i FX-format med et effektiv pikselantall på 24,5 megapiksler, som støtter et standard følsomhetsområde på ISO 100–51200. Med førsteklasses ytelse ved høye ISO-innstillinger og 4K UHD-filmopptak i fullformat med lesning av alle piksler, svarer Z 6 på en rekke behov, blant annet opptak under dårlige lysforhold og filmopptak.

Hovedfunksjoner i Z 7 og Z 6

1. Utstyrt med en ny fullformats baksidebelyst CMOS-bildebrikke i FX-format med innebygd fasesøkende AF på fokusplan

En baksidebelyst CMOS-bildebrikke med innebygd fasesøkende AF på fokusplan blir brukt av både Z 7 og Z 6. Z 7 har et effektivt pikselantall på 45,7 megapiksler og støtter et standard følsomhetsområde på ISO 64–25600 (reduksjon til det tilsvarende av ISO 32 og utvidelse til det tilsvarende av ISO 102400 er også mulig). Z 6 har et effektivt pikselantall på 24,5 megapiksler og støtter et stort utvalg standard følsomhetsområder fra ISO 100–51200 (ytterligere reduksjon til det tilsvarende av ISO 50 og utvidelse til det tilsvarende av ISO 204800 er også mulig).

2. Et hybrid AF-system med fokuspunkter som dekker ca. 90 % av bildeområdet

Z 7 har 493 fokuspunkter* og Z 6 har 273, noe som legger til rette for bred dekning av ca. 90 % av bildeområdet, både horisontalt og vertikalt. Dette hybrid AF-systemet bruker en algoritme optimalisert for bildebrikken i FX-format, for automatisk å bytte mellom fasesøkende AF på fokusplan og kontrastsøkende AF ved fokusering. Bruken av NIKKOR Z-objektiver øker AF-nøyaktigheten ytterligere ved både stillbilder og filmer.

*Med FX (36x24) bildefelt og enkeltpunkt AF aktivert.

3. Den nye bildebehandlingsmotoren EXPEED 6 for skarpe og klare bilder og nye funksjoner som støtter kreativiteten.

Z 7 og Z 6 er utstyrt med den nye bildebehandlingsmotoren EXPEED 6. Ved å bruke den enestående oppløsningen til NIKKOR Z og NIKKOR-objektiver med F-fatning, gjengis motivene skarpere enn noen sinne. Støy reduseres også effektivt.

I tillegg har et alternativ for oppskarping på mellomnivå blitt lagt til skarphetsparameterene i Picture Control. Dette alternativet, sammen med eksisterende oppskarpings- og oppklaringsparametere, lar brukere gjøre ulike teksturer på skjermen skarpere eller mykere, både for stillbilder og filmer*. Kameraene tilbyr også 20 alternativer for kreativ Picture Control, noe som støtter det kreative uttrykket. Effektnivået kan justeres fra 0 til 100.

*Skarphetsjustering på mellomnivå er bare mulig på filminnstillingen Høy kvalitet.

4. En elektronisk søker som bruker Nikons førsteklasses optiske teknologier og bildebehandlingsteknologier for å gi en klar og naturlig visning.

Den elektroniske søkeren som brukes i Z 7 og Z 6 er behagelig og enkel å bruke sammenlignet med optiske søkere. Begge kameraene er utstyrt med en elektronisk søker der det er brukt et OLED-panel på ca. 3 690k-punkter. Den elektroniske søkeren har motivdekning og forstørrelse på henholdsvis 100 % og 0,8x, samt en diagonal innsynsvinkel på ca. 37,0°. Den bygger på Nikons enestående optiske teknologier og bildebehandlingsteknologier, og sørger for en klar og behagelig visning sammenlignet med optiske søkere, med redusert aberrasjon og minimal belastning av øyet, selv under lange opptak. Videre er et fluorbelegg påført okularvinduet. Dette avviser skitt på en effektiv måte. I tillegg kan <i>-menyen vises i den elektroniske søkeren, noe som gjør det mulig for brukerne å raskt finne og justere en rekke opptaksinnstillinger, inkludert ISO-følsomhet, AF søkefeltfunksjon og Picture Control, mens de ser gjennom søkeren.

5. En ergonomisk utforming som er unik for Nikon som legger til rette for intuitiv betjening

Z 7 og Z 6 har arvet den enestående brukervennligheten som Nikon har foredlet i løpet av årene ved utvikling av kameraer. Kamerahusene er kompakte, samtidig som de har et godt grep det er enkelt å ta tak i, og knappene for undervelger, AF-ON, ISO og eksponeringskompensasjon er alle plassert slik at de kan betjenes raskt og enkelt. I tillegg er et kontrollpanel plassert på den øvre delen av kameraet, der informasjon om innstillingene kan ses, på samme som måte på avanserte digitale speilreflekskameraer.

6. Filmfunksjoner som 10-biters N-Log, som legger til rette for et stort dynamisk område og tidskoding som oppfyller profesjonelle behov.

Z 7 og Z 6 støtter ikke bare opptak av fullformats 4K UHD (3840 x 2160)/30p-filmer med FX-basert filmformat, men også full-HD/120p-filmer. Skarpere 4K UHD-filmer blir mulig ved lesing av hele pikselområdet.*¹ I tillegg kan Aktiv D-Lighting, elektronisk bildestabilisator og fokus-peaking brukes ved filmopptak i 4K UHD og full-HD. Nikons originale N-Log kan også brukes med 10-biters*²2 HDMI-utmating. Kameraene bruker omfattende fargedybde og tolv stoppers 1300 % dynamisk område til å ta opp*³ et vell av toneinformasjon fra høylys til skygger for mer effektiv fargegradering. Støtte for tidskode gjør synkronisering av video og lyd fra flere enheter enklere. I tillegg kan kontrollringen som er innebygd i NIKKOR Z-objektiver brukes til å justere innstillinger for blenderåpning og eksponeringskompensasjon enkelt og lyddempet.

*¹ Gjelder ikke FX-basert filmformat for Z 7.
*² Samtidige opptak av 4K UHD-filmer med 10-biters utmating til kameraets minnekort er ikke mulig.
*³ Ikke tilgjengelig ved opptak av intervallfilm.

7. Nikons første*¹ innebygde bildestabilisator med ca. 5,0 effektive stopp*²

Z 7 og Z 6 er utstyrt med innebygd bildestabilisator (VR). VR-enheten sørger for kompensasjon for bevegelse langs fem akser. Effektene av bildestabilisatoren tilsvarer en lukkertid som er omtrent fem stopp raskere*¹. Denne funksjonen kan også brukes effektivt med NIKKOR F-objektiver, inkludert dem som ikke er utstyrt med VR-funksjon, når objektivadapteren FTZ er montert (selges separat)*³.

*¹ Blant kameraer med utskiftbare objektiver.
*² Målt i henhold til CIPA-standarder (ved bruk av NIKKOR Z 24-70mm f/4 S ved telezoomposisjon).
*³ Nivået av kompensasjon som oppnås når et NIKKOR-objektiv med F-fatning brukes, er ikke så høy som når et NIKKOR Z-objektiv brukes.

8. Andre funksjoner

• Betjeningssystem som er arvet fra Nikons digitale speilreflekskameraer legger til rette for intuitiv betjening av knapper og brytere
• Samme nivå av styrke og holdbarhet, samt støv- og dråpebestandighet som Nikon D850, presentert i en kompakt pakke
• En 8,0 cm berøringsskjerm (LCD) med ca. 2 100k punkter, med vippemekanisme
• Lydløs fotografering fjerner rystelser og støy som skyldes trykk på utløseren. En ny funksjon for bilde-peaking*¹ gjør det mulig for brukeren å bekrefte riktige innstilinger etter fokusforskyvningsopptak. Et simulert monokromt bilde som bruker fokus-peakingsteknologi emulerer hvordan dybdeskarpheten vil se ut etter at alle bildene er kombinert til en fokusstabling i redigeringsprogramvare*²
• Serieopptak med høy hastighet (utvidet)*³ til ca. 9 b/s (Z 7) og 12 b/s (Z 6) fanger raske bevegelser
• Fotografering med intervallutløser som gjør 8K (Z 7) intervallfilm*² mulig
• Et utvidet område for måling av dårlig lys*⁴ gjør det mulig for brukerne enkelt å fange scener som overgangen fra solnedgang til stjernehimmel, med automatisk eksponering
• Innebygd Wi-Fi® for direkte tilkobling til en smartenhet med SnapBridge
• Innebygd Wi-Fi® gjør det mulig å overføre bilder og filmer til en datamaskin
• Støtte for eksisterende tilbehør til digitale speilreflekskameraer, for eksempel WT-7 trådløs sender (selges separat) for overføring av bilder og filmer i høy hastighet over kablet eller trådløst lokalt nettverk, og avansert radiokontrollert trådløs blitsstyring, som legger til rette for fleksibel fotografering med flere blitser

*¹ Kan bare bekreftes med kameraet som fokusforskyvning ble utført på.
*² Tredjeparts programvare er nødvendig.
*³ Serie H (utvidet) i 12-biters RAW-, JPEG- eller TIFF-format
*⁴ Med opptak med intervallutløser eller opptak av intervallfilm med lydløs fotografering og eksponeringsutjevning aktivert.

Utvikling av batteripakken MB-N10

Batteripakken MB-N10, som for tiden er under utvikling, vil inneholde to oppladbare EN-EL15b litium-ion batterier, noe som vil øke antall bilder som er mulig å ta og/eller filmopptakstid med ca. 1,8x. Det vil tilby samme nivå av støv- og dråpebestandighet som Z 7 og Z 6, og støtte USB-lading med ladeadapteren EH-7P.

Informasjon om når produktet er ferdig blir kunngjort på et senere tidspunkt.

Merkenavn (selskaper, produkter, tjenester osv.) er varemerker eller registrerte varemerker til sine respektive eiere.