30-04-2019

Nikon-ambassadørene Bénédicte Kurzen og Sanne De Wilde dokumenterer kompleksiteten knyttet til tvillinger i Nigeria

Amsterdam, Nederland, 30. april 2019 – Et nytt fotograferingsprosjekt fra Nikon-ambassadørene Bénédicte Kurzen og Sanne De Wilde undersøker de ulike oppfatningene om tvillinger i dagens nigerianske samfunn. Utstyrt med D850, Z 7 og NIKKOR-objektiver fordypet fotografene seg i byen Igbo-Ora, der det fødes flere tvillinger enn noe annet sted i verden¹, i byen Abuja, som representerer en mørkere historie om tvillinghet i landet, og Calabar der tradisjoner og tro har blitt forvandlet.

Antall tvillingfødsler i Vest-Afrika er omtrent fire ganger høyere enn i resten av verden¹. Som svar på denne høye fødselsraten har tro og tradisjoner – fra hyllest til hengivenhet til demonisering – utviklet seg i Nigeria. I mange områder bygges helligdommer for å tilbe ånden til tvillingene og der søsken oppfordres til å omfavne likheten og være glade for å ha et ubrytelig bånd, i andre områder rapporteres det fortsatt om at tvillinger drepes fordi de anses for å være onde.

Overvinne fordommer
Bénédicte og Sanne, som tidligere kun har jobbet alene, slo seg sammen for å forstå tvillinghet i Nigeria, ikke bare oppfatningen i samfunnet, men også den genetiske forbindelsen, via mektige portretter og komposisjoner av tvillinger som interagerer.

Bénédicte Kurzen kommenterer: «Tvillinghet er en symbolsk skikkelse mange forskjellige steder rundt om i verden, men ingen steder mer enn i Nigeria. Med tanke på de negative overskriftene landet har opplevd i forhold til behandlingen av tvillinger, ønsket vi å ta en nærmere titt på den komplekse mytologien som støtter denne mørke historien, samtidig som vi også så på det store bildet, der tvillinger blir tilbedt de fleste steder.

Motstridende oppfatninger
Deres tolv uker lange reise startet i Abuja, der det for få år siden ble rapportert om forfølgelse av tvillinger gjennom metoder som forgiftning. Selv om risikoen for at moren dør under fødsel er vanligere med tvillinger, ser noen mennesker fortsatt på tvillinger som en fare for samfunnets eksistens, eller som mennesker med «merkelige evner».

I motsetning til dette feires tvillingkulturen i Igbo-Ora, og de kaller seg «nasjonens hjem for tvillinger» og arrangerer en tvillingfestival hvert år. Nesten hvert hus her har minst ett sett med tvillinger, og samfunnet hyller dette.

Sanne De Wilde kommenterer: «I vestlige samfunn ses tvillinger på som noe biologisk, men i Afrika handler det om den åndelige forbindelsen du skaper gjennom å dele livmor. I Igbo-Ora oppfordres tvillinger til å omfavne likheten sin, og de blir behandlet, kledd og matet på samme måte til en svært sen alder. Vi ønsket å kommunisere denne symmetrien med bildene våre.»

Calabar, en by i Sør-Nigeria, representerer et område der oppfatningene har endret seg. På slutten av 1800-tallet flyttet Mary Slessor, en misjonær fra Skottland, dit og åpnet en klinikk i en avsidesliggende landsby. Ved å oppfostre tvillinger stoppet hun den vanlige praksisen med spedbarnsdrap på tvillinger blant Ibibio-folket. I dag lever arven hennes videre, og hun blir husket både i Nigeria og Europa for innsatsen sin. 

Utstyret
Begge fotografene brukte D850, som har en kombinasjon av oppløsning, hastighet og lysfølsomhet, til å fotografere over femti tvillinger i tre forskjellige deler av landet. Z 7 ble også brukt av Bénédicte på den siste delen av prosjektet i Calabar, sammen med objektivet NIKKOR Z 24-70mm f/4 S. Objektivene AF-S NIKKOR 35mm f/1.8G ED, AF-S NIKKOR 58mm f/1.4G og AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8G ED gjorde fotobagene deres komplett.

Sanne kommenterer: «Bildekvaliteten til D850 er så utmerket at uansett hvilket bilde du går for, enten vidvinkel eller portrett, vet du at resultatet vil være superskarpt, men likevel følsomt for lys, nyanse og uttrykk. På samme måte er det lette og kompakte kamerahuset til Z 7 uvurderlig i arbeidet vårt – vi gleder oss til å teste det mer under fremtidige prosjekter.»

Mens de snakker om deres lidenskap for prosjektet, konkluderer Bénédicte med: «Målet med dette prosjektet er å forstå kompleksiteten i hvordan tvillinger behandles i Nigeria, ikke forenkle det. Vi snakket med noen søsken som er svært stolte av å være tvillinger, og den utrolige forbindelsen de opplever gjennom det. Andre tvillinger er født inn i et samfunn der tvillinger blir fordømt og prøver å unngå symmetri og likhet i frykt for samfunnets reaksjoner. Ved å gjøre oss kjent med landet, de ulike samfunnene og tvillingene så vi hvordan tvillinghetens smertefulle fortid har blitt en viktig del av en fremtid der tvillinger hylles.»

Nikon Europes spesialprosjektprogram

Nikon Europes spesialprosjektprogram gir Nikon-ambassadører, som består av talentfulle og innflytelsesrike fotografer fra hele Europa, muligheten til å realisere drømmeprosjektene sine. Programmet er en del av Nikons pågående prosjekt om å støtte inspirerende fotografer og gi dem en plattform der de kan ta på seg prosjekter de brenner for, samtidig som de skaper et fellesskap med visuelle kunstnere som ønsker å gjøre ting på en annen måte.

For mer informasjon om Bénédicte og Sannes prosjekt, kan du gå til prosjektsidene deres: Sanne&Bénédicte.

Utstyret

I løpet av prosjektet brukte Bénédicte og Sanne følgende utstyr:

● Kameraer:
   ⚬ D850 
   ⚬ Z 7

● Objektiver: 
   ⚬ NIKKOR Z 24-70mm f/4 S 
   ⚬ AF-S NIKKOR 35mm f/1.8G ED 
   ⚬ AF-S NIKKOR 58mm f/1.4G 
   ⚬ AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8G ED 

Om Bénédicte og Sanne

Bénédicte og Sanne møttes gjennom NOOR, et kollektiv av etisk drevne fotografer, som har tatt et standpunkt de siste ti årene gjennom engasjerende historier.

Om NOOR

NOOR er et globalt, flerspråklig kollektiv bestående av svært dyktige journalister, forfattere, fotografer, kunstnere og filmskapere som dokumenterer, undersøker og vitner om vår verden.

NOOR, som har fått navnet sitt fra det arabiske ordet for lys, ble lansert i 2007 som en plattform for medlemmene for å kunne ta økonomisk kontroll over arbeidet sitt og utnytte kraften til en gruppe i et skiftende medielandskap.

www.noorimages.com

¹  http://www.bbc.co.uk/worldservice/people/highlights/010607_twins.shtml