29-05-2019

Nikon-ambassadør Pieter Ten Hoopen dokumenterer kjærlighetshistorier om par og familier som er påvirket av den globale flyktningkrisen

Amsterdam, Nederland, 29. mai 2019 – Et nytt fotograferingsprosjekt fra Nikon-ambassadør Pieter Ten Hoopen avslører inspirerende kjærlighetshistorier om par og familier som har blitt påvirket av dagens globale flyktningkrise.

Pieter har reist til både Tyrkia og Mexico for å dokumentere den pågående kjærligheten og styrken til de som har blitt tvunget til å flykte fra sitt hjemland. Målet hans er å bidra til å overkomme stereotyper og stigmaer forbundet med flyktninger, ved å fortelle individuelle kjærlighetshistorier – noe som alle kan forholde seg til – og hvordan de har disse relasjonene har hjulpet dem til å strebe etter en bedre fremtid.

Være det for miljømessige, politiske, økonomiske eller kulturelle grunner, finnes det flere flyktninger nå enn noen gang tidligere. Hittil finnes det mer enn 68 millioner mennesker over hele verden som har blitt tvunget til å flykte fra hjemmet sitt, og blant dem er over 25 millioner flyktninger og over halvparten av dem er under 18¹ år. Utstyrt med det speilløse kameraet Nikon D850Z 7 og NIKKOR-objektiver ønsket Pieter å rapportere denne krisen på en ny måte for å representere menneskene som enkeltpersoner og ikke statistikk.

Et annet perspektiv
Pieter er kjent for sin prisbelønte fotojournalistikk og historiefortelling, og arbeider alltid med personlige prosjekter som han er lidenskapelig opptatt av, nemlig å fokusere på den humanitære krisen og krig.

Han sier: «I dagens rapportering av flyktninger blir folk ofte redusert til tall – fakta og tall. Jeg ønsket å vise dem på en annen måte. Hva betyr det for folk å måtte flykte fra hjemmet sitt, og hvorfor? Hvordan kan vi forstå hva disse menneskene har gjennomgått? En av de mest grunnleggende tingene vi alle har, er kjærlighet, så jeg ønsket å skape en historie rundt kjærlighet og hvordan det er motoren i livene våre som får oss til å føle oss positive, til å håpe og til å hjelpe oss gjennom de mørke tidene.»  

Å søke tilflukt
Pieters prosjekt begynte ved å dokumentere livene til innvandrere som rømte fra Syria og fant beskyttelse i Istanbul, samt flyktninger fra de velkjente migrantkaravanene som reiste til grensen mellom USA og Mexico og har flyktet fra Mellom-Amerika. Fra å fotografere forfulgte par fra rivaliserende gjenger til foreldre i håp om å sikre et trygt hjem for barna sine, skildrer Pieters bilder de tøffe realitetene i livet som flyktning, men også hvordan hengivenhet og menneskelige relasjoner forblir avgjørende.

Pieter kommenterer: «De fleste jeg har fotografert, flykter på grunn av fattigdom, vold, politisk undertrykkelse eller klimaendringer – og jeg ble overrasket over hvor åpent de snakker om kjærlighet. Dette er mennesker som har vært gjennom de vanskeligste tider, som fra et vestlig perspektiv vi ikke ofte forstår, og som lengter etter kjærlighet og relasjoner. For dem er kjærlighet et overlevelsesverktøy, og det er kanskje det kraftigste som finnes.»

Utstyret
Gjennom reisen brukte Pieter D850 for dens hastighet, oppløsning og lysfølsomhet for å fange intime stillbilder, og det nye speilløse kameraet for filming Z 7. Pieter var, i tillegg til disse kameraene, utstyrt med objektivet AF-S NIKKOR 28 mm f/1.4E ED.

Han sier: «D850 er et av kameraene jeg bruker mest, og er fantastisk å bruke til stillbilder. Jeg bruker to kameraer i felten og lar ett være igjen på hotellet som reserve. Jeg fikk også sjansen til å teste ut Z 7, som var en ny opplevelse for meg. Arbeidet jeg gjør, krever mye gåing, løping og hopping, og det lette aspektet ved Z 7 fungerte ypperlig for dette. Den digitale søkeren betydde at det du ser gjennom objektivet, er det du får – noe som gjør det svært enkelt å bruke på farten.»

Spesialprosjektprogrammet for Nikon Europe

Spesialprosjektprogrammet for Nikon Europe gir Nikon-ambassadører som består av talentfulle og innflytelsesrike fotografer fra hele Europa, muligheten til å realisere drømmeprosjektene sine. Programmet er en del av Nikons kontinuerlig oppgave for å støtte inspirerende fotografer og gi dem en plattform for å gjennomføre prosjekter de er lidenskapelige for, og opprette et fellesskap av visuelle kunstnere som streber etter å gjøre ting annerledes.

Hvis du vil ha mer informasjon om Pieters prosjekt, kan du gå til spesialprosjektsiden hans. 

Utstyret

Til dette prosjektet brukte Pieter følgende utstyr:

● Kameraer:
   ⚬ D850 
   ⚬ Z 7

● Objektiver: 
   AF-S NIKKOR 28 mm f/1.4E ED
   ⚬ AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G 

Om Pieter

Pieter Ten Hoopen er en erfaren og internasjonalt anerkjent fotograf og filmskaper basert i Stockholm, Sverige. Mellom redaksjonelt arbeid, personlige prosjekter og kommersielle oppgaver har han et bredt spekter av tilbakevendende kunder, inkludert New Yorker, New York Times Magazine, Le Monde, Plan International.

¹  https://www.unhcr.org/figures-at-a-glance.html