30-10-2019

NIKON-AMBASSADØREN SEBASTIÁN LISTE SPORER UTVIKLING OG AVSKOGING I AMAZONAS

Amsterdam, Nederland, 30. oktober 2019 – Den anerkjente fotografen og Nikon-ambassadøren, Sebastián Liste, har utgitt en fantastisk, ny fotoserie som undersøker effektene kolonisering og avskoging har hatt på lokal sysselsetting, handel, tvangsflytting og miljøet i Amazonas.

Bildene er de siste i et større prosjekt fra Sebastián, som har dokumentert Amazonas de siste åtte årene. Utstyrt med D850, Z 7 og NIKKOR-objektiver, har Sebastián nå fokusert på Trans-Amazonian Highway og landsbyene som ligger ved siden av den. Målet hans er å utdanne nye generasjoner om den endrende geografien i Amazonas, nærmere bestemt den sosiale, politiske og miljømessige effekten av denne motorveien.

Trans-Amazonian Highway er den tredje lengste i Brasil* og deler Amazonasregnskogen i to. Den ble opprinnelig laget for å støtte større integrasjon i hele Brasil og med nabolandene, og byggingen begynte på 1970-tallet, men ble aldri fullstendig fullført. Motorveien ble fortsatt brukt, og sporadisk byggearbeid har siden startet på nytt, noe som gir ytterligere endringer i omgivelsene og for menneskene.

Sebastián kommenterer: «Utviklingen av motorveien har gjort det mulig for Brasil å posisjonere seg som en av verdens viktigste eksportører. Fra storfekjøtt til kylling til kaffe, sukker og soyabønner, den har støttet økonomisk vekst og brakt sysselsetting til regionen. Likevel har den også ført til nødvendig masseavskoging og ødeleggelse av Amazonasregnskogen, og koloniseringen den er assosiert med har påvirket livene til lokalbefolkningen dramatisk.»

Mens evnen til å dyrke og transportere varer har hjulpet Brasils økonomi, har koloniseringen av Amazonas ført til kontroverser og endring. Sebastián uttaler, «Byggingen av motorveien har hatt en positiv økonomisk innvirkning, men det har også ført til at lokalbefolkningen har blitt fortrengt fra hjemmene sine, at offentlige land har blitt ulovlig privatisert og at tusenvis av mennesker jobber under vanskelige forhold på jordbruks- og husdyrgårder. Det er mange isolerte samfunn som bor i regnskogen – nå har de jobber, men livene deres er endret for alltid

For å dokumentere disse landsbyene og innbyggerne der brukte Sebastián D850, som tilbyr en kombinasjon av hastighet, oppløsning og lysfølsomhet, sammen med det prisbelønte fullformats speilløse kameraet Z 7. De tre objektivene som aldri var langt unna, inkluderer AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G og AF-S NIKKOR 58mm f/1.4G, samt det speilløse objektivet NIKKOR Z 24-70mm f/4 S.

Han legger til: «Jeg hadde behov for pålitelig og robust utstyr mens jeg jobbet under varme, fuktige og utfordrende forhold. Jeg ønsket å objektivt dokumentere situasjonen og finne skjønnheten i hverdagsscenene. Dette krevde høykvalitetsbilder av flyktige øyeblikk og det å opprettholde fullstendig kontroll over lys og farge. Først da kunne jeg yte rettferdighet mot motivet og bidra til å øke bevisstheten om realitetene endring i denne avsidesliggende, men viktige delen av verden har.»

Nikon Europes spesialprosjektprogram

Nikon Europes spesialprosjektprogram gir Nikon-ambassadører, som består av talentfulle og innflytelsesrike fotografer fra hele Europa, muligheten til å realisere drømmeprosjektene sine. Programmet er en del av Nikons pågående prosjekt om å støtte inspirerende fotografer og gi dem en plattform der de kan ta på seg prosjekter de brenner for, samtidig som de skaper et fellesskap med visuelle kunstnere som ønsker å gjøre ting på en annen måte.

Hvis du vil ha mer informasjon om Sebastiáns prosjekt, kan du gå til spesialprosjekt-siden hans. 

Utstyret

Til dette prosjektet brukte Sebastián følgende utstyr:

● Kameraer:
   ⚬ D850 
   ⚬ Z 7

● Objektiver: 
   ⚬ AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G 
   ⚬ AF-S NIKKOR 58mm f/1.4G 
   ⚬ NIKKOR Z 24-70mm f/4 S