05.03.2013

Nikon lanserer verdens minste kamera med sensor i DX-format

Oslo, 05.03.13 – I dag lanserer Nikon kompaktkameraet COOLPIX A. Kameraet som er verdens minste med en CMOS-sensor i DX-format har hele 16,2 megapiksler og en EXPEED 2-bildebehandlingsmotor. Med andre ord et kompaktkamera med ytelser tilsvarende et digitalt speilreflekskamera. I tillegg lanseres COOLPIX P330 som har et lyssterkt f/1,8 NIKKOR-objektiv, filmopptak i full HD, RAW (NRW) bildefiler og WiFi-tilkobling via trådløs adapter.

Jon Aasen, produktspesialist i Nikon Norge, sier COOLPIX A er et kompaktkamera som egner seg svært godt til for eksempel reportasjefotografering.
– Kameraet har et høykvalitets NIKKOR-objektiv med fast vidvinkel på 28 mm /f2,8 og høy lysfølsomhet. Kameraet er faktisk verdens minste kamera med sensor i DX-format, hvilket innebærer at det er egnet for krevende fotograferingssituasjoner. COOLPIX A er det profesjonelle alternativet i kompaktsegmentet, sier han.

Energigjerrig og kraftig

COOLPIX A har en CMOS-sensor uten low-pass filter. Resultatet er et kamera som får det meste ut av potensialet til NIKKOR-objektivet, med høy skarphet og kontrastomfanget i DX-sensoren. Dette kombinert med bildeprosessoren EXPEED 2 gir høy ytelse og svært god bildekvalitet med et lavt energiforbruk.
– Høy ISO på100-6400 sikrer detaljerte og støyfrie bilder av motiver i bevegelse eller i dårlig lys. Kontrastomfanget kan kontrolleres via seks innstillinger for Active D-lighting. Du kan bruke en ekstern blits eller en UR-E24 adapter-ring for å skape ulike effekter ved å bruke filtre, eventuelt en solblender for å redusere strølys, sier Jon Aasen.

– NIKKOR-objektivet med fast vidvinkel på 18,5 mm f/2,8, tilsvarende 28 millimeter, gir god detaljgjengivelse ved alle blenderåpninger og optisk aberrasjon reduseres slik at du slipper uønsket etterbehandling. De syv avrundede blenderlamellene reduserer lys dersom det er nødvendig, sier han videre.

Kameraets eksponeringskontroller PSAM gir mange kreative muligheter samtidig som to brukerdefinerte innstillinger lar deg lagre dine innstillinger. En funksjonsknapp som kan tilpasses gjør det mulig å omgå menyen via snarveier til favorittinnstillingene. Objektivets fokusring muliggjør manuell fokus og overstyring av autofokus. Kameraet har støtte for 14 bits komprimert RAW-filer (NEF) som tilsvarer formatet som benyttes i digitale speilreflekskameraer. Rene og ubehandlede bilder kan redigeres direkte i kameraet på den 3-tommers store LCD-skjermen som har 921 000 punkter.
– Med funksjonen Picture Control kan du justere kontrasten og fargene med innstillingene Standard, Nøytral, Levende farger, Monokrom, Portrett, Landskap og Egendefinert etter forholdene. Kameraet har også en rekke filtereffekter som for eksempel Bare valgt farge som konverterer bildene til sorthvitt samtidig som du beholder din valgte farge, sier Jon Aasen.

COOLPIX P330

Nikon lanserer også COOLPIX P330. Et kamera med et lyssterkt f/1,8 NIKKOR-objektiv med fem ganger optisk zoom og blenderåpning 1.8 ved vidvinkel tilsvarende 24mm, HRI-glass, blender med syv lameller, en stor baksidebelyst CMOS-sensor på 12 megapiksler, avansert bildestabilisering med optisk VR, filmopptak i full HD, RAW-filer (NRW), WiFi tilkobling via trådløs adapter (WU1-a) og et gråfilter for bedre eksponeringskontroll.

– En lysfølsom baksidebelyst 1/1,7 tommers CMOS-sensor med 12 megapiksler gir gode bilder under krevende forhold. Nikons andregenerasjons bildestabilisering kompenserer for kamerabevegelser og gjør det mulig å bruke lukkertider som er opptil tre ganger lengre enn normalt. En ny aktiv VR-funksjon gjør at du kan ta bilder fra for eksempel kjøretøy i bevegelse, sier Jon Aasen.

Via manuelle innstillinger og funksjonsknappen får du umiddelbar tilgang til favorittinnstillingene. Filming i full HD er tilgengelig via et knappetrykk med 60 og 50 bilder per sekund i 1080i eller 30 og 25 bilder per sekund i 1080p. Det er også mulig å ta bilder i RAW-format (NRW). Optisk zoom med autofokus kan benyttes under filmopptak, og det kan filmes i sakte eller hurtig film takket være opptaksfrekvenser på opptil 120 bilder i sekundet.
– Makrofunksjonen lar deg fokusere på motiver som er ekstremt nærme for å fange alle detaljer. Funksjonen Lettvint panorama gjør det enkelt å forevige utsikten ved å panorere kameraet vertikalt eller horisontalt, sier Jon Aasen.

En integrert GPS registrerer den nøyaktige beliggenheten (lengde- og breddegrad) i bildene som en «geotag», og gir deg informasjon om interessepunkter under avspilling. Takket være en trådløs adapter kan du overføre bilder og filmer av høy kvalitet til en ekstern enhet* som en smarttelefon, et nettbrett eller en PC for enkelt å dele opplevelsene.

*Krever en trådløs WiFi adapter (WU-1a) og installasjon av Nikon-applikasjonen Wireless Mobile Utility som er kompatibel med iOS og Android på smartenheten.

WiFi-kompatibel: WiFi kan benyttes for å overføre bilder og filmer i høy kvalitet til en smartenhet via ekstrautstyret WU-1a.
Filmopptak i full HD: 30, 25 eller 24 bilder i sekundet. Stereoopptak via en integrert mikrofon.
Avansert brukergrensesnitt: Brukergrensesnitt fra Nikons digitale speilreflekskameraer.
Serieopptak med 4 bilder i sekundet (opptil 26 bilder): Fang raske bevegelser med fire bilder i sekundet.
Kompatibel med GPS (GPS-1): Geotag bilder med bredde- og lengdegrader.
Kompatibel med SD-kort: Øk lagringskapasiteten gjennom å bruke SD-kort (SDHC, SDXC, UHS-I-kompatibelt) for å lagre bilder og filmer.

Høy ISO-følsomhet (80-3200 – kan utvides manuelt opptil 12800 ved bruk av Hi2-innstillingen): Lukkertiden blir kortere for å sikre detaljrike bilder med lite støy ved fotografering av motiver i rask bevegelse eller i dårlig lys.
Auto HDR-funksjon: HDR-funksjonen gir bilder med flotte toneomfang. Kameraet slår sammen to bilder med ulike eksponeringer fra samme lukkerutløsning for å skape et bilde med stort dynamisk område og flott fargegjengivelse.
Kontinuerlig fotografering i høy hastighet: Ta opptil 10 bilder i full oppløsning med 10 bilder i sekundet eller opptil 30 bilder med 1 b/s i full oppløsning.
Rask og presis AF: Autofokussystem med 99 punkter for ekstra skarpe bilder.
Motivfølgende AF: Gjør at kameraet fortsetter å fokusere på det valgte motivet selv om det flytter på seg.
Retusjeringsmeny: Gjør bildene ekstra spennende med en rekke filtereffekter som for eksempel Bare valgt farge og Stjernefilter.
20 motivprogrammer: Optimaliserer automatisk kamerainnstillingene.
EXPEED C2: Gir rask betjening, bedre filmopptak, høy følsomhet og maksimal bildekvalitet.

 

COOLPIX A har en veiledende pris på 8.690,- , og er tilgjenglig i butikk fra 21. mars 2013 i fargene sort og sølv. COOLPIX P330 har en veiledende pris på 2.990,-, og er tilgjengelig i butikk fra 6. mars 2013 i fargene sort og hvit.

Eva Gullerud, Markedskoordinator Nikon Norge
Telefon +47 943 13 653
E-post: eva.gullerud@nikon.no

Jon Aasen, Produktspesialist i Nikon Norge
Telefon: +47 950 81 467
E-post: jon.aasen@nikon.no