21.09.2011

Av og til skjer det noe som endrer alt – Nikon 1 -- Nikon presenterer verdens raskeste, minste og letteste kameraer med utskiftbart objektiv

Nikon lanserer i dag Nikon 1. Et revolusjonerende digitalt kamerasystem utviklet fra grunnen av for enestående stillbilder og filmopptak. – Dette er Nikons viktigste kunngjøring siden vi introduserte digitalkameraet for 14 år siden, sier Takami Tsuchida som er president i Nikon Europe.

Med verdens raskeste autofokussystem og bevegelige stillbilder, i tillegg til flere helt nye moduser for opptak, svært kompakte 1 NIKKOR-objektiver og nytt tilbehør setter Nikon ny standard for digitalkameraer.
– Med lanseringen av Nikon 1 introduserer vi to banebrytende kameraer med utskiftbart objektiv og revolusjonerende teknologi, sier Takami Tsuchida.

Jordi Brinkman, produktsjef i Nikon Europe, sier ingeniørene har klart kunststykket å plassere en svært kraftig prosessor og sensor i et slankt og minimalistisk kamerahus.
– Du vil kunne ta bilder du ikke trodde var mulig. Dette er ikke bare verdens raskeste kameraer, de har også funksjoner du aldri før har sett. Opptaksfunksjoner som ”Bevegelsesbilde” og ”Smart bildevalg” lar deg ta bilder på en helt ny måte. De nye 1 NIKKOR-objektivene er unike med tanke på størrelse og filmopptak.

Nikon 1-serien har en prosessor som er mange ganger raskere enn de fleste profesjonelle kameraer. Dette åpner opp for helt ny funksjonalitet. Blant annet er de utstyrt med teknologi som tar bilder før og etter at du selv gjør det. De begynner å ta bilder før du trykker lukkerknappen helt ned og fortsetter etter at du har trykket. Kameraene fanger ikke bare lyset – de omdefinerer fotografiet ved å manipulere tiden, slik at du kan fange øyeblikkene før og etter at bildet ble tatt. Bjørn Mangset, Country Manager i Nikon Norge, sier kameraene har banebrytende funksjonalitet for opptak.
– Nikon 1-kameraene er utstyrt med spennende nye opptaksmoduser som utnytter kameraets utrolige prosessorhastighet og teknologi for å ta bilder før og etter at du trykker på utløserknappen. På den måten kan du fange øyeblikk ingen andre kameraer i verden klarer.

Med et enkelt klikk gir funksjonen ”Bevegelsesbilde” liv til bildene. Funksjonen fungerer ved at kameraet samtidig tar opp film i sakte bevegelser og et stillbilde. Dette kombineres deretter for å lage et stillbilde med bevegelser.

Funksjonen ”Smart Bildevalg” fanger det perfekte øyeblikket i alle scener ved å ta 20 bilder i full oppløsning på den tiden det normalt tar å ta et bilde. I det du trykker utløserknappen halvveis ned begynner kameraet å ta bilder før du har trykket knappen helt ned. De fem beste bildene lagres på bakgrunn av ansiktsutrykk, komposisjon og fokus, og det ”perfekte” bilder blir presentert.

Funksjonen ”Stillbildemodus” veksler mellom å ta skarpe bilder i full oppløsning av bevegelse med hele 60 bilder i sekundet*. Funksjonen ”Filmmodus” åpner for en rekke avanserte filmfunksjoner. Du kan ta bilder i høy oppløsning mens du tar opp film i full HD uten at opptaket forstyrres. Du kan også filme med ekstremt sakte bevegelser.

Lanseringen av Nikon 1 er mer enn en introduksjon av nye kameraer. Det markerer starten på en helt ny kategori som Nikon har kalt Avansert Kamera med utskiftbart objektiv (A-CIL).

Nikon 1 V1 har en elektronisk søker med 1 440 000 punkter som gir klare og stabile bilder og en motivdekning på 100 prosent. Det har et solid kamerahus i magnesiumlegering og en tilbehørsport for ekstrautstyr for Nikon 1. Nikon 1 V1 er tilgjengelig i matt svart og blank hvit.

Nikon 1 J1 er et helautomatisk kamera med minimalistisk design. Kameraet er kompatibelt med en rekke NIKKOR 1-objektiver. Kameraet har integrert blits og er tilgjengelig i blank hvit, matt svart, blank rød, sølv og rosa.

Nyheten Nikon 1 CX-format CMOS-bildesensor er skreddersydd for Nikon 1-kameraer og 1-fatningen, og tar dermed plass ved siden av Nikons eksisterende DX- og FX-formatsensorer som brukes på selskapets digitale speilreflekskameraer. Nikon 1 gir deg den perfekte balansen mellom størrelse, hastighet, lysfølsomhet, oppløsning og dybde, og demonstrerer fantastisk fargegjengivelse med 100-6400 (utvidet) ISO, lite støy og en oppløsning på 10,1 megapiksler.

Sensoren er utstyrt med et superraskt autofokussystem. Dersom du tar bilder av lyse eller bevegelige motiver, bytter den til det 73 punkters AF-systemet fasedeteksjon. Dersom motivet står stille eller befinner seg i dårlig lys velges AF-systemet kontrastdeteksjon på 135 punkter. Uansett hvilket system kameraet velger gir hastigheten mellom hvert bilde deg muligheten til å ta bilder av hendelsene mens de skjer. Fasedeteksjon AF er tilgjengelig under filmopptak for å sikre scener med sterkt fokus.

EXPEED 3 er en superrask bildeprosessor som er laget for utrolig hastighet og ytelse. For å følge hastigheten til et Nikon 1-kamera kreves en rask bildeprosessor. Den nyutviklede prosessoren er utstyrt med to kraftige motorer som kan behandle bilder utrolig raskt. Expeed 3 har uovertruffen støyreduksjon for rene og detaljerte bilder. Den aktiverer kameraets opptaksmoduser og er årsaken til at du kan ta bilder i høy oppløsning samtidig som du spiller inn en film eller når du tar stillbilder i full oppløsning med 60 bilder i sekundet*.


*Nikon 1 J1: *1 Ca. 13 bilder ved fotografering på 10bps; Ca 12 bilder hvis opptakshastigheten er satt til 30bps og 60bps. Fastsatt av Nikons tester.
Nikon 1 V1: *1 Ca.34 bilder ved fotografering på 10fps; Ca 30 bilder hvis opptakshastigheten er satt til 30bps og 60bps. Fastsatt av Nikons tester.

For første gang siden F-fatningen ble lansert i 1959 lanserer nå Nikon 1-fatningen som lar deg bruke Nikon 1-systemets nye utskiftbare NIKKOR 1-objektiver. Med en konstruksjon som sørger for at hvert objektiv kommuniserer med kameraet er fatningen en viktig del av Nikon 1-kameraenens evne til å ta kompromissløse stillbilder og filmopptak.

Den nye objektivserien NIKKOR 1 er optimalisert for filmopptak og har en kompakt design.
· 1 NIKKOR VR 10-30 mm: Et svært kompakt og lett tre ganger zoomobjektiv med mulighet for vidvinkel. Et perfekt objektiv til hverdagsscener med bildestabilisator for stødige stillbilder og filmer, samt et inntrekkbart objektiv.
· 1 NIKKOR VR 30-110 mm: Et bærbart telezoomobjektiv som enkelt kommer tett på motiver som er langt unna. En innebygd bildestabilisator sørger for stødige stillbilder og videofilmer. Objektivet kan trekkes inn når det ikke er i bruk.
· 1 NIKKOR 10 mm: Et raskt vidvinkelobjektiv for skarpe bilder.
· 1 NIKKOR VR 10-100 mm PD-ZOOM: Et objektiv laget for alle som liker å spille inn filmer. Med en kraftig zoom med justerbar hastighet tar den opp video med en utrolig klarhet.

Fremtidige 1 NIKKOR-objektiver er allerede under utvikling.

SB-N5 Speedlight: En blits som gjør det enkelt å kontrollere retningen og kvaliteten på lyset, eller som kan benyttes kreativt i form av kaste lyset mot tak eller vegger. Den er kompatibel med Nikon 1 V1 og kan roteres vertikalt og horisontalt. En motivlampe (LED) som er plassert foran på blitsen sikrer ekstra lys når funksjonene ”Bevegelsesbilde” eller ”Smart bildevalg” benyttes i dårlig lys.

GP-N100 GPS: En GPS-mottaker som gjør det enkelt å merke bilder mens du er på farten. Den er kompatibel med Nikon 1 V1, og den festes direkte på kameraets tilbehørsport. Den registrerer breddegrad, lengdegrad, høyde over havet og klokkeslett automatisk som geografiske merker i bildedataene (EXIF).

F-fatningadapter: En adapter som lar deg bruke et hvilket som helt NIKKOR D-SLR-objektiv med et Nikon 1-kamera. Det er kompatibelt med både Nikon 1 V1 og Nikon 1 J1. Alle AF-S og AF-I Nikkor-objektiver er kompatible med Nikon 1-autofokussystemet.

I tillegg er en rekke med Nikon 1-merkede kamera- og objektivvesker og nakkeremmer, solblendere og kameragrep tilgjengelig for å beskytte utstyret ditt, og for å gi en mer behagelig fotoopplevelse. Nikons eksterne stereomikrofon ME-1 kan benyttes på Nikon 1 V1 kameraer. Begge Nikon 1-kameraene leveres med Nikons nye Short Movie Creator-programvare som automatisk lager korte filmer fra stillbilder, filmopptak og musikk i tillegg til nevnte ”Bevegelsesbilde”.

Nikon 1 V1 er tilgjengelig som standard zoomkit med 10-30mm VR objektiv og har en veiledende pris på 7 190,-. Nikon 1 J1 er tilgjengelig som standard zoomkit med 10-30mm VR objektiv og har en veiledende pris på 4990,- Nikon 1 kameraene er tilgjengelig i butikk fra 20. oktober 2011

Eva Gullerud, Markedskoordinator Nikon Norge
Telefon: +47 67 82 74 05
Mobil: +47 94 31 36 53
E-post: gullerud@nikon.no

Bjørn Mangset, Country Manager Nikon Norge
Telefon: +47 67 82 74 01
Mobil: +47 99 11 39 00
E-post: mangset@nikon.no

Nikon ble grunnlagt i Japan i 1917, og er blitt verdensledende innen digitale kameraer og presisjonsoptikk, med en sterk tilstedeværelse i hele verden. Gjennom de prisbelønte produktseriene, som digitale speilreflekskameraer rettet mot amatører og profesjonelle, utskiftbare NIKKOR-objektiver og kompaktkameraserien COOLPIX, hever Nikon standarden for produktdesign og ytelse. Med over 90 års ekspertise innen optisk og finmekanisk konstruksjon, er Nikon førstevalget blant fotografer i verden. I 2009 kunne Nikon feire to milepæler i objektivkategorien: femtiårsdagen for den legendariske objektivfatningen F for speilreflekskameraer, og at det var produserte 50 millioner NIKKOR-objektiver (60 millioner i 2011). Nikon er den eneste produsenten som har beholdt sin opprinnelige objektivfatning så lenge. Dette viser Nikons engasjement for å levere funksjonelle produkter av høy kvalitet til fotografer i årene fremover.


Nikon produserer også utstyr som IC- og LCD-steppere, instrumenter som mikroskoper og inspeksjonsutstyr til halvledere. Av andre produkter kan nevnes sportsoptikk som kikkerter, avstandsfinnere og feltteleskop, brilleoptikk og utstyr til landmåling. Nikon er den eneste store optikkprodusenten i verden som fortsatt kontrollerer og produserer alle deler av glassproduksjonen, slik at glasset kan fininnstilles i henhold til Nikons linsespesifikasjoner og kvalitets- og ytelseskrav. Nikon har et samlet nettosalg på 785 498 millioner japanske yen (ved årsavslutning 31. mars 2010), og Nikon Corporation er notert på børsen i Tokyo.