George Karbus

Dyreliv

Jeg vil vise at naturen er her for oss. For å kunne redde verdenen, tror jeg at vi må elske den – det er det jeg ønsker å inspirere folk til.

Om spesialprosjektet

Nikon-ambassadør George Karbus deler litt av hvordan livet hans er under overflaten av våre enorme hav, sine reiser verden rundt og hvordan han fotograferer den vakre undervannsverdenen og dens bemerkelsesverdige arter.Sp.: Hvordan startet livet ditt med fotografering? Hva inspirerte deg til å fotografere dyrelivet under vann?

Da jeg var liten lærte faren min meg å snorkle i Svartehavet, og jeg tilbrakte alltid mye tid på fridykking på Mallorca. Senere flyttet jeg til vestkysten av Irland, og alt falt på plass. Jeg fant denne utrolige ensomme tumleren utenfor kysten. Jeg brukte Nikon D70 og D200 og mye tid på å fotografere bevegelsene dens.

Sp.: Hvilke utfordringer står du overfor når du fotograferer dyr under vann?

Jeg jobber hovedsakelig med store og raske pattedyr som hvaler og delfiner, så det å være forberedt på å bevege seg raskt er den største utfordringen.

Sp.: Når du fridykker med dyrelivet i havet, hvordan sørger du da for at du ikke forstyrrer disse dyrene i deres naturlige miljø?

Jeg har hatt verdens beste lærere! Gjennom femten år med fridykking og tusenvis av timer i vannet har jeg lært å respektere sjødyrene ved å svømme sammen med dem.
Disse erfaringene har lært meg hvordan jeg dykker ned uten anstrengelser og glir gjennom vannet. Jeg har lært å lese kroppsspråket til sjøpattedyr, en ferdighet som jeg bruker alle stedene jeg besøker rundt om i verden.
Jeg tror de største bildene kommer fra av å ha hatt kontakt med dyret, når det er avslappet og behagelig i nærværet ditt.

Sp.: Hvordan hjelper Nikon-utstyret ditt deg med å ta bilder av hav og landskap, samt under vann?

Nikon D850 sammen med objektivet AF-S FISHEYE NIKKOR 8-15mm f/3.5-4.5E ED, er en flott rigg for det meste av undervannsfotograferingen min. Jeg elsker D850s autofokus og høye oppløsning, og hastigheten og egenskapene den har i lite lys, gjør den til et fantastisk allroundkamera.


Sp.: Hvilket budskap vil du formidle med spesialprosjektet ditt?

Med historien min vil jeg vise at naturen er her for oss. Jeg vil inspirere folk til å trekke tilbake til naturen og få kontakt med den.
Vi utrydder stadig vekk matkilder fra dyr i havet, noe som vil ha alvorlige implikasjoner for naturlige økosystemer, mens effekten av klimaendringer på vår naturlige verden og dens arter nå er umulig å ignorere.
Takket være internett og sosiale medier har vi større tilgang til informasjon og innhold om planeten vår, og hvordan vi kan bidra til å ta vare på den. For å kunne redde verdenen, tror jeg at vi må elske den – det er det jeg ønsker å inspirere folk til.


Møt de andre Nikon-ambassadørene