Som svensk fotograf, har Joel alltid vært fascinert av samefolket som har holdt til i Sverige i over 5000 år. Gjennom å jobbe med Nikon og bruke sin kunnskap om sportsfotografi, viser Joel hverdagslivet til samene, motsier stereotypiene og viser overgangen fra tradisjonelle ritualer til samenes liv i moderne tid.

Maxida Märak

Maxida Märak er en artist som opptrer i Stockholm.

«Da jeg vokste opp manglet jeg rollemodeller som har opplevd og gått gjennom kampen for samenes rettigheter, så jeg følte jeg måtte bli en modell selv».

Ola Stinnerbom

Ola Stinnerbom, samisk artist og trommelager.

«Jeg jobber med å gjenføde den samiske trommen og vise dens relevans også i moderne tid. Ideen er å motivere samiske barn og unge til å lage sine egne trommer og spille på dem, for å feire sin kulturelle arv».

Merethe Kuhmunen

Merethe Kuhmunen, student hos Lær- og tekstilprogrammet ved Sami’s Education Centre.

«Jeg husker første gang jeg innså at jeg likte jenter – da var jeg 10 år gammel. Der jeg kommer fra, snakket folk aldri om LHBT-problemer, så det tok lang tid før jeg fortalte det til noen. Når jeg endelig gjorde det, føltes det som om en helt ny verden åpnet seg for meg. Selv i dag føler jeg at det må gjøres mer med LHBT-problemer i Sameland. Jeg vil ikke gi opp. Jeg syns alle bør får være den de er».

Marika Renhuvud

Marika Renhuvud er danser og kommer fra Sveriges sørligste samelandsby, Idre, og vokste opp ved fossene i Storsätern.

«Jeg begynte å danse da jeg flyttet til Falun som tiåring. Jeg har danset siden, og nå bor jeg i Stockholm hvor jeg studerer dans ved Ballettakademien».

«Det var ikke et åpenbart valg for meg å velge en karriere innen dans. Jeg har elsket å jobbe med reinsdyr hele livet og har vært med faren min på reindrift siden jeg var barn. Det er noe jeg virkelig elsker, men jeg innså også at dans er noe som gjør meg lykkeligere enn noe annet».

«Jeg tror at man, gjennom dans, kan informere og fortelle historier om kulturen vår. Det lar meg uttrykke meg selv – smerten min – hva jeg tenker og føler, og hva jeg vil endre i samfunnet».

Matti Berg

Matti Berg er styreleder i Girjas sameby. I tingretten i Gällivare-regionen i februar 2016, ble det bestemt at Girjas skulle overta retten til å kontrollere fiske og jakt i området, og de tok dermed tilbake rettighetene som ble tatt fra samene, av det svenske regjeringen i 1993.

«Dette området betyr veldig mye for meg – det er en del av meg, en del av folket mitt og en del av identiteten min. Det er alt».

Katarina Kielatis

Katarina Kielatis, student hos Lær- og tekstilprogrammet ved Sami’s Education Centre.

«Jeg liker ikke ordet «lapp» fordi det er et nedsettende, degraderende og diskriminerende ord som den svenske regjeringen har gitt oss. Jeg bruker ordet «same», fordi det samiske folket alltid har brukt det ordet».

Bo Sunna

Siden 1980-tallet har Bo Sunna og hans familie kjempet mot de lokale og nasjonale myndighetene om å få tilbake retten til å holde på med reindrift, og dermed gjenvinne sin samiske identitet og rettigheter som urbefolkning.

Akkurat nå lever familien og reinsdyrene deres utenfor det juridiske systemet, uten den beskyttelsen andre samer har. Bo Sunnas barn og barnebarn har ikke rett til å eie reinsdyr, selv om de er samer og del av en familie som har drevet med reindrift i lang tid.

Anders Sunna

Anders Sunna, kunstner

«Mye av kunsten min er inspirert av de opplevelsene og hendelsene familien min har gått gjennom, som for eksempel omplasseringen som skjedde i 1986».

Mattias Jonsson

«Jeg hadde en fantastisk oppvekst takket være den samiske kulturen og dens levesett. Jeg vil gi mine barn den samme oppveksten og veilede dem så mye som mulig».