12-01-2018

Nikon-ambassadør Joel Marklund dokumenterer livene til det svenske samefolkets

En talende portrettserie stiller det lite representerte svenske samefolket i fokus

En talende portrettserie stiller det lite representerte svenske samefolket i fokus

Amsterdam, Nederland, 12. januar 2018 – Nikons Europa-ambassadør Joel Marklund har fullført et unikt prosjekt som presenterer det samiske samfunnet i Sverige – et tema som ligger hans hjerte nær. Med sitt D5-kamera og NIKKOR-objektiver hadde Joel som mål å unngå stereotypene som han føler ofte er forbundet med det samiske folket, ved å vise hverdagslivet deres gjennom en serie nære portrettbilder.

Det samiske folkets tradisjonelle område å bo i kalles Sápmi, og går på tvers av de nordlige delene av Norge, Sverige, Finland og den russiske Kolahalvøya. Selv om de er adskilt av de formelle grensene til de fire statene, fortsetter det samiske folk å eksistere som én gruppe, samlet av kulturelle og språklig bånd og en felles identitet. Joel ønsket å få frem den sanne naturen til denne identiteten og gå dypere enn den overfladiske oppfatningen av «reinsdyrgjetere som bor i fjellene».

«Det er ikke alltid på de mest eksotiske eller fjerntliggende stedene i verden du finner de beste historiene», kommenterer Marklund.«Jeg var fast bestemt på å dekke noe jeg trodde på og som virkelig betydde noe for meg. Den samiske historien har ikke blitt fortalt av mange, men den ligger mitt hjerte nær. Jeg ble født og vokste opp i Boden, nord i Sverige, ikke langt unna områder med stor samisk befolkning. Derfor var dette en historie jeg følte meg kallet til å fortelle, med respekt og ydmykhet.»

Nikon D5, AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G

Nikon D5, AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G

For å dokumentere hvordan det er å leve som same i Sverige i dag, besøkte Joel samfunnet i seks uker, og fordypet seg i livene til tolv personer – fra sangere og dansere til trommemakere og studenter – for å fortelle deres individuelle historier. For dette prosjektet kombinerte han D5 med AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G, AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G og AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8G ED VR II.

Joels bilder viste frem samene både i deres tradisjonelle miljø, ikledd den tradisjonelle drakten kalt «gákti», og i deres daglige arbeidsliv, som ofte er mer sammenflettet med resten av samfunnet. Denne kulturelle kontrasten går igjen i hele bildeserien.

For eksempel fotograferte Joel Marika Renhuvud, som hjalp familien med reinsdyrsslakten, i flere dager før han oppdaget at hun var student ved Balettakademien i Stockholm.

Maxida Marak vokste derimot opp i Stockholm, før han flyttet for å bo i et tradisjonelt samisk samfunn, og har nå vendt tilbake til storbyen og blitt en fremgangsrik sanger. En annen historie følger Merethe Kuhmunen, en student som jobber for å fremme LGBT-rettigheter i Sápmi.

Alle de individuelle historiene kan leses på denne nettsiden.

Marklund konkluderer: «Jeg måtte yte disse menneskene rettferdighet, derfor var det avgjørende at jeg hadde riktig utstyr. AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G og AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8G ED VR II er perfekte for fotoreportasjer, mens AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G var fantastisk for å fotografere under dårlig lysforhold.

Jeg har lært svært mye gjennom dette prosjektet – ikke bare som fotojournalist, men som svenske. Å kunne fotografere i hjemlandet mitt og møte det samiske samfunnet har forandret livet mitt, og jeg er svært takknemlig for at Nikon ga meg muligheten til å gjøre dette.»

Nikons Europa-ambassadørprogram

Nikons Europa-ambassadører er talentfulle og innflytelsesrike visuelle kunstnere som bruker bransjens nyeste teknologi, og har en bevissthet om sosiale trender som representerer nåtiden. Nikon utfordret Joel til å realisere sitt drømmefotografiprosjekt, basert på hans globale anerkjennelse som banebrytende sportsfotograf og fotojournalist.

Hvis du vil ha mer informasjon om Joels prosjekt, kan du gå til spesialprosjekt-siden hans.

Utstyret

I dette prosjektet brukte Joel følgende utstyr:

• AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G 
• AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G
• AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8G ED VR II    
• D5 

Om Joel

Joel Marklund er en verdenskjent fotograf som spesialiserer seg på sportsbilder. Han er basert i Stockholm, og er for øyeblikket fotosjef i Sveriges fremste sportsfotobyrå, Bildbyrån. Joel har jobbet i mer enn 45 land og dekket en rekke globale hendelser, inkludert fem olympiske leker. Arbeidet hans er blitt brukt over hele verden, og han har vunnet flere priser for sine bilder. Disse inkluderer Picture of the Year International, NPPA Best of Photojournalism og den svenske Årets bild-prisen.

Alle bilder er © Joel Marklund.

Hvis du vil vite mer om Nikons Europa-ambassadører, kan du gå til www.europe-nikon.com