29-09-2015

Nikon gir norske kortfilmskapere muligheten til å skinne

Nettbaserte bidrag mottas til kortfilmkonkurransen, som støttes av Asif Kapadia og den uavhengige filmorganisasjonen Raindance i sitt andre år

Oslo, 29. september 2015 – I samarbeid med Raindance arrangerer Nikon for andre gang Nikon European Film Festival der kortfilmskapere på alle nivåer inviteres til å kjempe om fine premier, heder og ære. Konkurransen utfordrer entusiaster og profesjonelle til å sende inn filmer på opptil 140 sekunder der temaet er ”Hverdagsøyeblikk”.

Den andre Nikon European Film Festival bygger på fjorårets kreative tema, «Et annerledes perspektiv», og ber filmskapere om å sende inn filmer som omgjør et hverdagslig øyeblikk til en original og gripende fortelling. Utfordringen vil bli å se det vanlige med nye øyne for å gjenspeile det på en ny måte. Vellykkede bidrag tar enten det magiske eller det ordinære i dagliglivet, og gjør det minneverdig på skjermen.

Kategoriene

Konkurransen har igjen forskjellige kategoripriser, bl.a. «Best Narrative» for den best fortalte historien fra et unikt perspektiv, og «Technical Excellence» for mest kreative bruk av utstyret. Grand Prix-prisen, som i fjor ble vunnet av regissør Jagjeet Singh for «Voiceless – Stop the Bullies», blir tildelt bidrag som utmerker seg på begge punkter. Det blir også delt ut priser for «Best Student Entry» og «People’s Choice» – sistnevnte vil være basert på likes og delinger filmene mottar på Nikon Film Festival Hub.

Juryen

Alle prisene blir bedømt av en ekspertjury som ledes av Asif Kapadia – den prisvinnende filmskaperen bak den nye og kritikerroste dokumentaren «Amy» (2015) og BAFTA-vinneren «Senna» (2010). Kapadia har også skrevet og regissert mange kortfilmer, som «The Sheep Thief» (1997), som kom på andreplass i Cinéfondation-konkurransen, en del av filmfestivalen i Cannes. I tillegg kommer den internasjonalt anerkjente fotografen og filmskaperen Pieter ten Hoopen til å sitte sammen med Asif i juryen i år.

Gir muligheten til lovende filmskapere i hele Europa

Jon Aasen, produktspesialist i Nikon Norge sier han på vegne av selskapet gleder seg til konkurransen som gir lovende filmskapere over hele Europa muligheten til å vise seg frem.

– I fjor fikk vi hundrevis av flotte bidrag, og vi var svært imponert over kvaliteten på det som ble sendt inn. Nå gleder vi oss til å se hvordan deltakerne håndterer temaet «Hverdagsøyeblikk». Vi er sikre på at dette gir mange kreative muligheter, og at det utfordrer deltakerne til å skape en unik fortelling, basert på hverdagslige hendelser som vanligvis overses, sier han.

Asif Kapadia, juryformann i Nikon European Film Festival, sier at moderne teknologi gir flere muligheten til å realisere sine filmskaperambisjoner.

­­– Konkurransen er viktig fordi de peker ut fremtidige talenter, og bidrar til å gjøre dem mer kjent. Jeg begynte med å lage kortfilmer, noe jeg fortsatt gjør mellom langfilmene. Det korte formatet er en flott måte å prøve ut ideer og teknikker på, og for å jobbe med nye samarbeidspartnere. Som juryformann er jeg særlig spent på å se hvordan deltakerne skiller seg fra hverandre, og hvordan de viser frem sin ambisjon og tekniske kompetanse i løpet av 140 korte sekunder, sier han.

Raindance, den uavhengige filmindustriens stemme og partner i Nikon European Film Festival for andre gang, bidrar igjen med en masse erfaring og ekspertise i konkurransen. Filmprodusent Elliot Grove, som er grunnlegger av Raindance Film Festival, sier at temaet «Hverdagsøyeblikk», krever en observasjonsevne som faller naturlig for gode historiefortellere og filmskapere.

– Se godt nok etter, så ser du at det også finnes magi i det «dagligdagse». Temaet er med vilje enkelt og klart, og utformet for å oppmuntre deltakerne til å lage sine egne historier og bruke sin egen stil. Jeg gleder meg til å se hva som leveres, og til å jobbe med Nikon igjen. Dette er et selskap som aktivt oppmuntrer filmskapere til å lage gode filmer, og som har en imponerende rolle i bildehistorien, sier han.

Premier

Grand Prix-vinneren, som velges av dommerne, mottar et Nikon D810 og én ukes tur til Cannes Film Festival i mai 2016, med alle utgifter dekket, som Raindances spesielle gjest. Ytterligere to vinnere i underkategoriene «Best Narrative» og «Technical Excellence» mottar et Nikon D750 Film Kit og en pengepremie på 3000 EUR, mens vinneren av «Best Student Entry» mottar et Nikon D750 Film Kit og en pengepremie på 2000 EUR. Filmskaperen bak «People’s Choice»-prisen får et Nikon D750 Film Kit til bruk i fremtidige prosjekter.

Kriterier for å delta

Alle deltakere må registrere seg for å laste opp sin film
Filmene må være på engelsk eller ha engelsk teksting
Filmene skal ikke være lengre enn 140 sekunder, og ikke kortere enn 30 sekunder
Alle filmer skal filmes i HD-format
Én film per deltaker
Bidragene kan ha vært sendt inn til andre festivaler, men de skal ikke ha vunnet tidligere
Åpen for alle aldre, men deltakere under 16 må ha skriftlig samtykke, som skal kunne framvises på forespørsel
Bidragene kan filmes på enhver enhet
Alle vinnere skal undertegne kontrakt om bruksrettigheter
Alle deltakere må godta fullstendige vilkår om innholds begrensninger (f.eks. seksuelle scener, vold, varemerker, kriminalitet osv.)
Deltakerne må være bosatt i EU, EØS, Albania, Andorra, Armenia, Bosnia-Herzegovina, Hviterussland, Israel, Kasakhstan, Kirgisistan, Makedonia, Moldova, Monaco, Montenegro, San Marino, Serbia, Sveits, Tyrkia, Turkmenistan, Ukraina, Usbekistan eller Vatikanstaten for å delta i konkurransen

Merknader til redaktører

Du finner mer informasjon på www.nikonfilmfestival.com

Vinnerne av Nikon European Film Festival 2014

Grand Prix - «Voiceless – Stop the Bullies» av Jagjeet Singh, Storbritannia
Best Narrative - «Frame of Reference» av Joel Jonsson og Christian Gardo, Sverige
Technical Excellence - «Powerless» av Martin Taube, Sverige
Best Student Entry - «L’amour» av Camille Van Wessem, Tsjekkia
People’s Choice - «Greenwoodo» av Marko Kovac, Serbia

For ytterligere informasjon, kontakt:

Jon Aasen, Product Specialist i Nikon Norge
Telefon: +47 95 08 14 67
E-post: jon.aasen@nikon.no