Nikon Imaging | Norge | Europa

Kirill Umrikhin

Sport og ekspedisjoner

Det høres ut som en klisjé, men med fotograferingsturer som dette må du forvente det uforutsette. Jeg fotograferte ekstremsport, utrolige landskaper, portretter av mennesker i landsbyen og sjeldent dyreliv. Jeg måtte forutse hva slags utstyr jeg kom til å trenge for hvert scenario, så jeg kunne tilpasse meg og forevige flyktige, magiske øyeblikk.

Om spesialprosjektet

Kirill Umrikhin reiser til de fjerntliggende Kommandørøyene for å avdekke en «tapt verden» av vulkanske landskap, sjeldent dyreliv og et enormt hav.
Sp.: Hvorfor valgte du Kommandørøyene for spesialprosjektet ditt?

Jeg ble født med en tørst etter eventyr, så når muligheten til å få i stand et drømmeprosjekt åpnet seg, visste jeg at jeg ville reise et sted utenfor allfarvei, som svært få visste om eller hadde besøkt. Metoden min var enkel, jeg åpnet Google Maps og brukte satellittbilder til å utforske nye steder jeg ikke visste fantes. Jeg fant en gruppe med tynt befolkede, skogløse øyer i Beringhavet, omtrent 160 km øst for Kamtsjatkahalvøya, helt øst i Russland – en tapt verden som bare venter på å bli utforsket.

Det var tre ting med dette stedet som interesserte meg. Det første var historien – øyene ble oppdaget av Kommandør Vitus Bering, som ble skipbrudden på den ubebodde Beringøya i 1741. I 1825 ble aleuter sendt til øya av Det russisk-amerikanske kompani for å utvikle øyenes selhandel. I dag består innbyggerne på øya av to tredjedeler russere og en tredjedel aleuter, og kun to mennesker på øya snakker fortsatt språket mednyj-aleutisk. Det andre var dyrelivet. Øyene har et unikt dyreliv og huser mange sjeldne dyrearter, inkludert 350 000 seler – en femtedel av jordens bestand. Og til slutt muligheten for actionsport – ingen har noen sinne surfet eller kitet her, så det ga meg muligheten til å ta fotograferingen og lidenskapen for eventyr til et nytt nivå og ta bilde av noe ingen har tatt bilde av før.

Sp.: Hvor mye måtte du planlegge før en tur som denne?

Det er flott å finne et fjerntliggende og uutforsket sted, men det betyr at det er svært lite informasjon tilgjengelig, så planleggingen var ganske vanskelig. Før jeg reiste tok jeg kontakt med lokale reiseledere og naturreservatet Komandorsky for å få så mye informasjon som mulig, men alle jeg snakket med sa at det jeg hadde i tankene ville bli utfordrende. Noen ville kanskje bli skremt av dette, men det førte til at jeg fikk enda mer lyst til å besøke området. Det er kun et fåtall bilder tilgjengelig fra Kommandørøyene, så vi hadde lite til ingen peiling på landskapet og hvordan havet ville være for seilbåten vi planla å bruke dit. På mange måter gikk vi inn med bind for øynene, men vi lot ikke dette stoppe oss fra å dra ut på en ekspedisjon for å lære mer om menneskene, dyrelivet og landskapet på øya.

Jeg måtte selvfølgelig ha en båt for å få dette til å skje, så jeg kontaktet en kaptein basert i Kamtsjatka som hadde besøkt øya fire ganger tidligere. På en av disse turene fikk de ekstremvær som ødela ankeret og båten hans, men han var klar for å dra tilbake og utforske mer. Totalt var vi syv ombord, som alle var fulle av spenning (og like mye engstelse) for reisen vi var i ferd med å dra ut på.

Sp.: Hvilke utfordringer hadde du under turen?

Kommandørøyene har bare ti dager med sol i året og de er ofte utsatt for kraftige stormer. Været er også svært temperamentsfullt – du kan nyte solen det ene øyeblikket og før du aner det, striregner det, så vi hadde ingen idé om hva vi kunne forvente da vi kom. Vi var imidlertid svært heldige på turen vår, og de lokale sa at det var den beste sommeren de noen sinne hadde hatt.

Med været halvveis på lag, var det andre, kanskje mer uventede, utfordringer som gjaldt. Boforholdene var tøffe. Det var svært kaldt på båten og de fleste av oss ble sjøsyke på turen. Et annet problem var å komme nært nok øyas fascinerende dyreliv. Fotografering fra båt kan være vanskelig, ettersom du må være forsiktig så du ikke skader utstyret mens du prøver å holde kameraet så stille som mulig. Du er også prisgitt selve motivet – du kan ikke planlegge at selen skal se mot deg, eller at en fugl skal fly nærme deg. Det tok mye tid, tålmodighet og et robust kamerasett, men jeg er svært fornøyd med bildene vi klarte å ta.

Sp.: Kan du plukke ut favorittøyeblikket ditt fra turen?

Det må være da vi kom over en gruppe hvaler. Det var omtrent 20 av dem som svømte sammen i vannet under oss, og det var et skikkelig «klyp meg i armen»-øyeblikk. Jeg fulgte dem en stund utstyrt med Nikon D850 i håp om å forevige dem når de hoppet opp av vannet, men dessverre forble de under vann. I motsetning til mennesker kan du ikke be en hval hoppe for deg, så du må jobbe med det du har.

Et annet fantastisk øyeblikk var fotograferingen av selene, da jeg (utstyrt med Nikon D850 i et undervannshus) faktisk hoppet ut i vannet med dem. Det var hundrevis av dem rundt meg – en skremmende, men utrolig opplevelse.

Sp.: Hva lærte du av prosjektet?

Det høres ut som en klisjé, men med fotograferingsturer som dette må du forvente det uforutsette. Vi hadde begrenset med tid på øyene og været kan gjøre ting vanskelig for deg. Reisen med båten tok, for eksempel, tre dager, når vi trodde det skulle ta én, men på den turen så vi hvalene – noe som endret hele turen. Selv om jeg planla å fokusere på ekstremsport og surfing på denne turen, ble turen så mye mer enn det – en titt gjennom linsen mot en tapt verden som noen fantastiske mennesker og dyr kaller hjemmet sitt. Fotografering av mennesker og dyr har åpnet øynene mine for en side av fotografering jeg aldri hadde fokusert på før. Jeg vil gjerne dra tilbake og ta flere bilder av hvalene og spekkhoggerne som lever rundt disse øyene.

Sp.: Hva slags utstyr brukte du på turen?

Nikon D5Nikon D850 og det nye speilløse systemet Z 7 betydde at jeg hadde kamerahuset som passet, uansett bilde eller situasjon. Det er ingen overraskelse at min trofaste D5 var perfekt til kitebildene – jeg mener at dette kameraet er uslåelig med 153 fokuspunkter og 99 kryssensorer, som betyr at det kan holde tritt med alle fotograferingshastigheter.

Bildekvaliteten på 45,4 MP i Nikon D850 var den jeg tydde til for dyrelivsbildene. Jeg brukte faktisk et undervannshus til å forevige følelsene og detaljene hos dyrene både over og under vannoverflaten. Det er ikke mye dette kameraet ikke kan gjøre.

Dette var den første muligheten jeg hadde til å teste det nye speilløse Z 7-systemet, og jeg må si at med lignende utforming som digitale speilreflekskameraer, var det veldig intuitivt å bruke. Det var lett og stillegående, og bildekvaliteten var utrolig imponerende, både for forevigelse av små detaljer, men også i bredere bilder. ISO-kapasiteten er faktisk like god som på Nikon D850, noe jeg ikke trodde kunne være mulig. 

Når det gjelder objektiver, tok jeg med et utvalg fiskeøyeobjektiver (AF Fisheye-Nikkor 16mm f/2.8D og AF-S FISHEYE NIKKOR 8-15mm f/3.5-4.5E ED), zoomobjektiver (AF-S NIKKOR 24-70mm f/2.8G ED og AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8E FL ED VR) og ett objektiv med fast brennvidde (AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G), samt nyheten NIKKOR Z 24-70mm f/4 S, som var utrolig. Men hovedobjektivet mitt er alltid AF-S NIKKOR 400mm f/2.8E FL ED VR – det svikter meg aldri.

Sp.: Hvilke råd vil du gi andre fotografer som ønsker å gjøre et lignende prosjekt?

Riktig planlegging, timing og utstyr er nøkkelen til suksess. Vi klargjorde så mye vi kunne på forhånd, og sørget for at kameraet og objektivene vi hadde passet for alle værforhold. Fleksibilitet er også viktig. Det kan hende du har en idé om hvordan du vil at ting skal gå, men når du arbeider i en ukjent del av verden, vil naturen og dyrelivet bestemme turen for deg. Du er på deres område, så du må jobbe på deres vilkår.

Sp.: Hva betyr det for deg å kunne gjøre et prosjekt som dette med Nikon?

Dette var en drømmetur for meg, og jeg føler meg beæret over å ha fått muligheten til å realisere den fra et merke som har vært med meg fra starten av karrieren. Prosjektet presset meg til grensen, ikke bare som fotograf, men som reisende, prosjektleder og selv som atlet. Jeg må gi en takk til teamet som gjorde opplevelsen enda bedre enn jeg kunne håpet på – uten deres mot, besluttsomhet og erfaring, kunne det ha vært en helt annen historie.Møt de andre Nikon-ambassadørene