23-08-2018

Nikon lanserer AF-S NIKKOR 500mm f/5.6E PF ED VR, et superteleobjektiv som er kompatibelt med Nikons FX-format

Objektivet er svært fleksibelt og gjør håndholdt fotografering med supertele til en fornøyelse, samtidig som det har overlegen optisk ytelse og funksjonalitet

Oslo, Norge, 23. august 2018: Nikon har gleden av å kunngjøre lanseringen av AF-S NIKKOR 500mm f/5.6E PF ED VR, et superteleobjektiv som er kompatibelt med Nikons digitale speilreflekskameraer i FX-format.

AF-S NIKKOR 500mm f/5.6E PF ED VR er et superteleobjektiv med høy ytelse i FX-format med brennvidde 500 mm. Et Phase Fresnel (PF)-linseelement har redusert størrelsen og vekten til objektivet betydelig, noe som gjør håndholdt fotografering med supertele både enkelt og morsomt.

Størrelsen til dette objektivet er blitt sterkt redusert, med en største diameter på 106 mm og en lengde på 237 mm. Det veier ca. 1460 g (omtrent det samme som AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8E FL ED VR) – andre 500 mm-objektiver veier til sammenligning mer enn 3000 g. AF-S NIKKOR 500mm f/5.6E PF ED VR er konstruert med tanke på støv- og dråpebestandighet, noe som i kombinasjon med fluorbelegget på overflaten til det fremre objektivelementet gir svært høy fleksibilitet under fotografering.

Bruken av ett PF-linseelement og tre ED-glasselementer muliggjør svært skarp og detaljert gjengivelse, noe som er spesielt nyttig ved bruk av digitale kameraer med stort antall megapiksler. Dessuten sørger materialene som er brukt i det nye PF-linseelementet som Nikon har utviklet, for effektiv reduksjon av PF-lysflekker (diffraksjon). Bildene blir meget klare og skarpe på grunn av synergien mellom Nikons beleggteknologier med utgangspunkt i nanokrystallbelegget, som er svært effektivt når det gjelder å redusere skyggebilder og lysflekker.

AF-hastigheten er økt ved å gjøre objektivelementene i fokuseringsgruppen lettere. AF-S NIKKOR 500mm f/5.6E PF ED VR er også utstyrt med en VR-mekanisme (bildestabilisator), som kompenserer for kamerabevegelser som tilsvarer 4,0 trinn* lengre lukkertid. Dessuten har objektivet en egen SPORT VR-innstilling. SPORT-innstillingen er spesielt effektiv ved fotografering av raske og uforutsigbare motiver på grunn av stabiliseringen av bildet som vises i søkeren, som for eksempel fugler i flukt, dramatiske situasjoner under sportsstevner og ved opptak av film

Ved hjelp av en FTZ-objektivadapter kan objektivet brukes sammen med speilløse kameraer med Z-fatning, som også kunngjøres i dag. Brukere kan glede seg over å fotografere med et superteleobjektiv med brennvidde 500 mm og et system som er mer kompakt enn noensinne.

Nikon vil også lansere punktsiktet DF-M1 (selges separat), et tilbehør som er særdeles effektivt ved fotografering med superteler og som dessuten er fullt ut kompatibelt med det nye kameraet COOLPIX P1000 med superzoom. Fordi bare et svært lite synsfelt vises i søkeren ved fotografering med superteler, kan det være vanskelig å følge motivet. Dette tilbehøret gjør det enklere å følge det valgte motivet selv om det plutselig flytter seg.

Bruken av et PF-linseelement har gjort det mulig å utvikle et mindre og lettere objektiv som kan tas med til steder som var vanskelige med tidligere superteleobjektiver. Den reduserte størrelsen og vekten eliminerer også behovet for å bruke stativ, noe som gjør det enklere å fotografere håndholdt med supertele. AF-S NIKKOR 500mm f/5.6E PF ED VR utvider mulighetene for fotografering med superteler ved å kombinere overlegen ytelse med kompakt størrelse og lav vekt.

Hovedegenskaper

•    Betydelig mindre og lettere takket være et Phase Fresnel (PF)-linseelement
•    En støv- og dråpebestandig konstruksjon og bruk av Nikons fluorbelegg som effektivt avviser støv, vanndråper, fett og rusk
•    Banebrytende optikk med ett PF-linseelement og tre ED-glasselementer er brukt for å muliggjøre svært skarp og detaljert gjengivelse, noe som er spesielt nyttig med digitale kameraer med stort antall megapiksler
•    Den optiske ytelsen blir overhodet ikke redusert ved bruk av telekonverteren TC-14E III AF-S
•    Materialene som er brukt i det nye PF-linseelementet reduserer PF-lysflekker (diffraksjon) effektivt
•    Skyggebilder og lysflekker fjernes effektivt ved bruk av nanokrystallbelegg, noe som gir skarpe bilder
•    Raskere AF ved at objektivelementene i fokuseringsgruppen er gjort lettere
•    Utstyrt med en VR-mekanisme som kompenserer for kamerabevegelser som tilsvarer 4,0 trinn* lengre lukkertid
•    VR-mekanisme med to innstillinger: NORMAL og SPORT
•    Elektronisk blendermekanisme er brukt for å gi svært presis styring av blenderåpningen


Fotnoter
*Målt i samsvar med CIPA-standarder ved NORMAL-innstilling ved bruk av et digitalt speilreflekskamera med bildebrikke i fullformat som tilsvarer 35mm film.