03-02-2020

NIKON-AMBASSADØR GEORGE KARBUS DOKUMENTERER HAVETS FANTASTISKE DYRELIV

Amsterdam, Nederland, den 3. februar 2020: Den prisbelønte dyrelivsfotografen og Nikon-ambassadør George Karbus har gitt ut en fantastisk havbasert bildeserie, inspirert av over 15 år med reising verden rundt for å fotografere den vakre undervannsverdenen og dens arter.

Bildene tar oss under overflaten av verdens enorme hav, for å oppmuntre publikum til å få kontakt med et naturlig miljø som man ofte ikke ser ellers. Utstyrt med objektivene D850, D5, Z 7 og NIKKOR håper George at bildene hans vil gi et glimt av hvordan livet er for havets skapninger, og for å vise at for å beskytte og ta vare på jorda vår, må vi gå tilbake til naturen og sette pris på den.

Etter å ha tilbrakt ungdomstiden sin på snorkling og fridykking, begynte George sin fotograferingsreise da han flyttet til Lahinch, en liten by som ligger utenfor vestkysten av Irland. Etter flere uker med utforsking av Atlanterhavets farvann, var det her han møtte en ensom tumler. George begynte å fotografere delfinen og observere bevegelsene. Han lærte å svømme sammen med slike havpattedyr med omsorg og respekt, og bygde sin forståelse og evne til å dokumentere dem på best mulig måte.

Et ekstraordinært øyeblikk med en vill tumler i Atlanterhavet

Leker den klassiske leken gjemsel

George kommenterer: «Vi utrydder stadig vekk matkilder fra dyr i havet, noe som vil ha alvorlige implikasjoner for naturlige økosystemer, mens effekten av klimaendringer på vår naturlige verden og dens arter nå er umulig å ignorere. Takket være internett og sosiale medier har vi større tilgang til informasjon og innhold om planeten vår, og hvordan vi kan bidra til å ta vare på den. For å kunne redde verdenen, tror jeg at vi må elske den – det er det jeg ønsker å inspirere til med fotograferingen min.»

Siden han først begynte å utforske livet under havoverflaten, har George møtt mange typer marine dyreliv, for eksempel spekkhoggere i Norskehavet og delfiner i Stillehavet, som alle byr på en rekke fotografiske utfordringer. I henhold til George «finnes det flere utfordringer. Jeg jobber hovedsakelig med store og raske pattedyr, så noe av det viktigste er å være forberedt på at jeg må bevege meg raskt. Jeg må reagere på enhver gitt situasjon umiddelbart, og justere posisjonen min for å få en flott vinkel og komposisjon – alt dette mens jeg nærmer meg forsiktig for å unngå å forstyrre disse skapningene.»

Spekkhoggere som jobber med en enorm stim med sild i Norskehavet

Spekkhogger som tar seg gjennom en stor sildestim nedenfra

For å dokumentere disse ville dyrene brukte George D850, som er kjent for sin høye hastighet og oppløsning, D5 for sin overlegne presisjon og den prisvinnende Z 7. George fortrekker også AF-S FISHEYE NIKKOR 8-15mm f/3.5-4.5E ED-objektivet for å fotografere undervannsbilder, sammen med objektivene AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8E FL ED VR, AF FISHEYE NIKKOR 16mm f/2.8D og AF-S NIKKOR 16-35mm f/4G ED VR.

George legger til: «Nikon D850 sammen med objektivet AF-S FISHEYE NIKKOR 8-15mm f/3.5-4.5E ED er en flott rigg for det meste av undervannsfotograferingen min. Jeg trenger D850s autofokus og høye oppløsning. Hastigheten og egenskapene den har i lite lys, gjør den til et fantastisk allroundkamera. Jeg har også virkelig likt å fotografere med Nikons speilløse kamera Z 7. Stillemodusen er utrolig nyttig når jeg fotograferer dyr så nært.»

Knølhvaler som trekker pusten i Det arktiske Norge

En stor gruppe med høylytte skruedelfiner som lager en undervannskonsert

Nikon Europas spesialprosjektprogram

Nikon Europas spesialprosjektprogram gir Nikon-ambassadører, som består av talentfulle og innflytelsesrike fotografer fra hele Europa, muligheten til å realisere drømmeprosjektene sine. Programmet er en del av Nikons pågående prosjekt om å støtte inspirerende fotografer og gi dem en plattform der de kan ta på seg prosjekter de brenner for, samtidig som de skaper et fellesskap med visuelle kunstnere som ønsker å gjøre ting på en ny måte.

Hvis du vil ha mer informasjon om prosjektet til George, kan du besøke spesialprosjekt-siden hans. 

Utstyret

Til dette prosjektet brukte George følgende utstyr:

● Kamera:
   ⚬ Z 7 
   ⚬ D850  
   ⚬ D5

● Objektiver: 
   ⚬ AF-S FISHEYE NIKKOR 8-15mm f/3.5-4.5E ED
   ⚬ AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8E FL ED VR
   ⚬ AF FISHEYE NIKKOR 16mm f/2.8D 
   ⚬ AF-S NIKKOR 16-35mm f/4G ED VR