28-10-2021

NIKON PRESENTERER FLAGGSKIPKAMERAET Z 9

Nikons til nå mest avanserte speilløse kamera er for dem som presser grensene for profesjonell fotografering

Stockholm, Sverige, 28. oktober 2021: I dag presenterer Nikon Z 9, deres mest avanserte flaggskipkamera noensinne. Z 9 er et betydelig skritt fremover, både for Nikon og for profesjonell fotografering. Det speilløse kameraet har en ny, stablet 45,7 MP CMOS-bildebrikke i fullformat, konstruert av Nikons ingeniører, og en ultrarask EXPEED 7-prosessor. Det har Nikons mest avanserte autofokussystem og 3D følgefokus til dags dato, klasseledende filmfunksjoner, eksepsjonell elektronisk søkervisning, hastigheter på inntil 120 b/s med full autofokus og eksponeringsmåling samt mere til.

Sammen med Z 9 kunngjør Nikon også NIKKOR Z 100-400mm f/4.5-5.6 VR S, det første supertele zoomobjektivet i Z-serien, og objektivadapteren FTZ II som ytterligere forbedrer anvendeligheten til den eksisterende objektivadapteren FTZ.

Z 9 er utformet for dem som presser grensene for fotografering og filming. Kameraet er godt egnet for villmarks- og sportsfotografer samt fotojournalister som krever en eksepsjonell elektronisk søker, AF og anvendelighet sammen med robusthet som overgår selv D6. Z 9 er også relevant for mote- og reklamefotografer som har behov for å vise hele sin kreativitet i høyoppløselige stillbilder og filmopptak, samt for filmprodusenter som ønsker å oppnå kvalitet i effektive og fleksible produksjonsmiljøer.

«Z 9 er det mest avanserte kameraet vi noen gang har laget. Det overgår alt som finnes på markedet i dag», sier Rob Harmon, Senior Commercial Lead, Nikon Northern Europe. «Det er få kameraer som virkelig er revolusjonerende, men dette er ett av dem. Med Z 9s ekstraordinære bildebehandling, hastighet, AI-drevne teknologi og ergonomi kan fotografer møte utfordringer knyttet til lys, motiv og omgivelser som aldri før. Utstyrt med kameraets tekniske muligheter vil profesjonelle fotografer og videografer kunne løfte arbeidet til nye høyder.»

Hovedfunksjoner i Z 9

Klasseledende AF og sporingsytelse
AF-systemet som består av 493 punkter omfatter 405 automatiske valg av AF-søkefelt – fem ganger mer enn Z 7 II – mens 10 AF søkefeltfunksjoner lar brukerne optimalisere AF-oppsettet for enhver jobb. AI-dyplæring driver samtidig den mest avanserte, simultane gjenkjenningen av opptil ni forskjellige motivtyper. Dette kombineres med 3D følgefokus – for første gang i Nikons speilløse kameraserie – for å bidra til å fange alle viktige øyeblikk. Fra mennesker med deres særtrekk til dyr og kjøretøy forstår Z 9 hva som blir fotografert og reagerer umiddelbart på endringer i motivets posisjon, retning eller hastighet.

 

Banebrytende filmegenskaper
Den utrolige kraften i Z 9 lar brukerne gjøre utsøkte fullformats 8K 24p–60p, og 4K 24p–120p-opptak og intervallfilmer i kameraet. 8K-filmopptak ved 30p kan tas opp i omtrent 125 minutter om gangen, lengst blant speilløse kameraer¹. I tillegg kompabilitet med ProRes 422 HQ-opptaksformat² som pålitelig innfrir omfanget av krav til videoproduksjon. Dessuten vil en kommende firmware-oppdatering gjøre det mulig å ta opp RAW 8K-film i ultrajevn 60p³. Full AF/AE og øyeregistrering-AF støtter filming fordi Nikons nye N-RAW-format holder filstørrelsene håndterbare⁴.

Rask
Ta mer enn 1000 bilder⁵ i RAW i full oppløsning med 20 b/s i en serie. Det er også mulig med inntil 120 b/s med ca. 11 MP JPEG i normal bildekvalitet med full AF/AE-funksjonalitet i den nye C+-modusen. Verdens raskeste skannehastighet⁶ fjerner praktisk talt fortegning knyttet til rullende lukker, i en slik grad at den mekaniske lukkeren er fjernet. Lukkertider på 1/32000 kombineres med kameraets mulighet til å fotografere med ISO 64 for å levere utrolig dybdeskarphet selv under ekstreme lysforhold.

Konstant synlighet, i sanntid
Z 9 har den lyseste⁷ (3000-nit) elektroniske søkervisningen med Dual Stream-teknologi som sørger for direkte fotografering uten blackout, slik at fotografer aldri går glipp av et øyeblikk. Skjermen på Z 9 gir en reell kontinuerlig sanntidsvisning, noe som betyr at hvis et motiv beveger seg eller det er den minste endring i scenen som blir fotografert, vil brukeren se det.

Ergonomi og robusthet
En annen nyhet hos Nikon er at Z 9 er utstyrt med en vertikal og horisontal vippbar skjerm med fire akser, slik at fotografer kan tilpasse seg øyeblikket med rask, fleksibel komposisjon. Kameraets ergonomi, for eksempel knappeoppsett, har blitt forbedret basert på innspill fra profesjonelle fotografer. Robustheten er enda bedre enn D6 og sikrer at brukerne kan fotografere alt – selv under tøffe forhold. En ny AF-modusknapp lar brukerne bytte AF-modus og AF søkefeltfunksjon under fotografering med søkeren, mens LCD-kontrollpanelene på toppen og baksiden samt viktige knapper, lyser opp når strømbryteren slås på. Du kan enkelt endre kamerainnstillinger i mørket.

NIKKOR Z 100-400mm f/4.5-5.6 VR S

Den raske, skarpe og allsidige følgesvennen til Nikon Z-kameraer. NIKKOR Z 100-400mm f/4.5-5.6 VR S fokuserer raskt og stille for å følge motiver i rask bevegelse med absolutt presisjon, selv om de beveger seg uforutsigbart og med varierende hastighet. Brennviddeområdet på 100–400 mm og den overlegne optiske ytelsen gir eksepsjonelle resultater i en lang rekke situasjoner, enten motivet er relativt nært eller langt unna. I tillegg sørger kraftig VR-ytelse tilsvarende 5,5 stopp for at fotografene kan fotografere håndholdt ved lengre lukkertider uten å ofre skarphet. Minste fokusavstand er bare 0,75 m i vidvinkelposisjonen av zoomområdet, og 0,98 m ved full zoom.

Objektivadapter FTZ II

Objektivadapteren FTZ II forbedrer brukervennligheten til den eksisterende objektivadapteren FTZ ytterligere, gjennom en strømlinjeformet utforming. Den støtter rundt 360 NIKKOR F-objektiver fra AI-typen og fremover, slik at eksisterende NIKKOR F-objektiver kan brukes med kameraer i Z-serien. Objektivadapteren FTZ II kan brukes sammen med vertikalt grep og diverse videotilbehør og gjør det mulig å bytte objektiv uten å løsne kameraet fra stativet.

Flere funksjoner i Z 9

• Kompakt kamerahus: 20 % mindre enn D6, med et dypt grep som gir et sikkert grep for horisontal og vertikal fotografering
• Støpt av magnesiumlegering for ultimat balanse mellom styrke og vekt
• Omfattende værforsegling gjør at både kameraet, objektiver i Z-serien og objektivadaptere er sikre uansett værforhold
• Et ledende belegg skaper et magnetfelt som aktivt avviser støvpartikler fra bildebrikken
• Et opprinnelig ISO-område på 64 til 25 600 (utvidbart til tilsvarende 32–102 400), kobles med en avansert algoritme for støyreduksjon og flimmerreduksjon i kameraet

Kl. 18.00 i dag vil en kort direktesending på YouTube-kanalen til Nikon Europe inneholde en presentasjon med spørsmål og svar rundt lanseringen av Z 9.

Den 5. november mellom kl. 13.00 og 21.00 vil et eksklusivt virtuelt arrangement, #NikonDays, feire Nikons nye flaggskipkamera, i tillegg til at profesjonelle Nikon-brukere vil snakke om Z-serien! Se møter med spørsmål og svar, seminarer og opplæringsforedrag. Arrangementet er gratis og inneholder samtaler med inspirerende fotografer som var blant de første som brukte Z 9. Registrer deg nå for disse møtene som kommer. Det er begrenset plass.

Hvis du vil delta på arrangementet, kan du registrere deg her: https://nikondays.nikoneurope.com
For en fullstendig oversikt over programmet, kan du gå til https://nikondays.nikoneurope.com

Om Nikon

Nikon er en verdensledende leverandør av produkter og tjenester for fotografering og filmopptak. Deres nyskapende optikkteknologi – fra forbrukerkameraer til profesjonelle kameraer, objektiver til systemtilbehør – er drevet av over 100 års erfaring. Merkevaren er anerkjent globalt for å sette nye standarder innen design og ytelse, der Nikons revolusjonerende speilløse kameraer i Z-serien og NIKKOR Z-objektiver representerer en ny dimensjon innen optisk ytelse.

Nikon har forpliktet seg til å være ledende innen fotografering og filmopptak, og gjør det mulig for noen av verdens beste visuelle kunstnere å nå det kreative potensialet sitt gjennom visuell historiefortelling. Med Nikons prisvinnende utstyr kan fotografer og videografer realisere sine kreative visjoner på høyeste nivå.

Som en betrodd visjonær partner forener Nikon alle nivåer av innholdsskapere gjennom et engasjert fellesskap, enestående teknisk ekspertise og tilgang til opplæringsressurser via initiativer som Nikon School.


¹ Basert på Nikons undersøkelser per oktober 2021.
² Kompabilitet opp til 4K/60p med unntak av Full HD/24p, 25p og 30p.
³ En firmware-oppdatering (tilgjengelig 2022) er nødvendig for å aktivere 8K/60p filmopptak i kameraet.
⁴ N-RAW muliggjør filer i RAW-kvalitet på ca. halvparten av filstørrelsen til ProRes RAW-filer. Opptak i N-RAW er bare mulig etter en firmware-oppdatering (tilgjengelig 2022).
⁵ Når du bruker ProGrade Digital Cobalt CFexpress-kort.
⁶ Blant speilløse kameraer med over 30 MP per oktober 2021. Basert på Nikons undersøkelser.
⁷ Blant speilløse kameraer i fullformat per oktober 2021. Basert på Nikons undersøkelser